A NATO arra szólította fel hétfőn Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be a szíriai ellenzékiek és civilek elleni támadásait, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra összpontosítsa erőfeszítéseit.

Az észak-atlanti szövetség politikai döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács arra is felhívta Moszkvát, hogy tartózkodjon Törökország - és ezáltal a NATO - légterének megsértésétől, és adjon magyarázatot az orosz harci gépek által a minap elkövetett légtérsértésre. A NATO arra figyelmeztetett, hogy a "felelőtlen" orosz légtérsértés "rendkívüli veszélyekkel" fenyeget.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn a légtérsértés kapcsán hívta össze az Észak-atlanti Tanács nagyköveti szintű rendkívüli ülését.

A kiadott közös közlemény szerint az atlanti szövetségesek mélységesen aggódnak a szíriai orosz katonai fellépés miatt, különösen a Hama, Homsz és Idlib elleni légi támadások nyomán, ezek ugyanis polgári áldozatokkal jártak, és nem az Iszlám Állam erőit vették célba.

Az orosz katonai akciók ennél is veszélyesebb dimenziót öltöttek, amikor a múlt szombaton és vasárnap SZU-30-as, illetve SZU-24-es orosz repülőgépek megsértették Törökország légterét - állapították meg az Észak-atlanti Tanács közleményében. Az orosz gépek a török hatóságok egyértelmű, időben leadott és ismételt figyelmeztetései ellenére repültek be a török légtérbe - tették hozzá. A török légierő azonosította a behatolókat, ezt követően pedig az orosz gépek elhagyták a török légteret.

A NATO felszólította az orosz felet, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a további légtérsértések elkerülése érdekében.

"A szövetség biztonsága oszthatatlan, és a szövetségesek szilárdan kiállnak Törökország mellett. Nagyon szoros figyelemmel fogjuk követni a NATO délkeleti határai mentén zajló fejleményeket" - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 012 megtekintés

Videó: 48 932 627 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028413

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh