Oroszország az A321 utasszállító gép tragédiája miatt arra készül, hogy modern védelmi rendszerekkel szerelje fel a civil járatokat, amely képes megvédeni a repülőgépet a terroristák rakétatámadásaival szemben.

A Sínai-félsziget felett lelőtt utasszállító gép tragédiája vezethet ahhoz, hogy Oroszország valamennyi civil járatra felszerelje a Prezident-C nevű rendszert, ami képes arra, hogy a világ bármely részén önműködő védelmet biztosítson a légi járművek számára. A berendezés működésének lényege, hogy automatikusan beazonosítja az esetleges fenyegetéseket, felismeri a földről – vagy tengerről – történő rakétaindításokat, és több különböző típusú zavaró tevékenységgel lehetetlenné teszi, hogy a rakéta célba találjon. A Prezident-C eredetileg katonai fejlesztés, de kialakítása lehetővé teszi, hogy civil repülőgépekre és helikopterekre is felszereljék, ennél fogva mindössze politikai döntés kérdése, hogy a terrortámadás miatt az összes civil járatra felszereljék.

Igor Naszenkov, a KRET rádióelektronikai konszern vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedek háborúi miatt mára széleskörűen elterjedtté váltak a legkülönbözőbb mobil légvédelmi rendszerek, melyek képesek akár egy tíz kilométer magasságban haladó utasszállító repülőgépet is lelőni. Elmondása szerint ma minden korábbinál nagyobb a valószínűsége annak, hogy civil járatok is a terrorista csoportok célpontjaivá váljanak, mivel ezek védtelen célpontok, melynek lelövésével ellenállás nélkül több száz civilt tudnak meggyilkolni – a tragédia híre pedig azonnal elterjed a nemzetközi médiában, és ma éppen ez a terroristák célja.

Az elmúlt évtizedek során a lokális konfliktusokban lelőtt helikopterek és vadászrepülőgépek többségét valamilyen mobil légvédelmi rendszerrel lőtték le, és ennek igen nagy százaléka terrorszervezetek körében széleskörűen elterjedt vállról indítható rakéta, melynek különböző típusai gyakorlatilag korlátlan mennyiségben rendelkezésre állhatnak a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezeteknek.

Az orosz katonai-ipari komplexum főbb vállalatainak együttműködésével fejlesztett Prezident-C elsőként 2010 júniusában került bemutatásra Párizsban, egy nemzetközi fegyverexpón (Eurosatory-2010), ahol azonnal az érdeklődés középpontjába került. A rendszert eddig főként orosz katonai szállító repülőgépeken és helikoptereken használták. Mivel a Prezident-C automatikus működésű védelmi rendszer, működtetése nem igényli a pilóta beavatkozását, emiatt civil járatokra történő felszerelése sem igényel a pilóták számára költséges továbbképzéseket. A rendszer eközben nem csak a korszerűtlenebb vállról indítható rakéták elhárítására alkalmas, hanem számos nyilvános bemutatón bizonyította már, hogy képes elhárítani a legmodernebb rakétatámadásokat, és akár a NATO Patriot rendszereinek hatástalanítására is alkalmas.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4548771

Jelenleg az oldalon

2
Online