A kínai hadsereg haditengerészetének parancsnoka arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy fejezze be provokációit a Dél-kínai-tengeren - adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

Scott Swifttel az Egyesült Államok Csendes-óceáni flottájának parancsnokával lezajlott találkozóján Vu Seng-li kijelentette: a kínai haditengerészet "maximális önmérsékletet" tanúsított az amerikai provokációkkal kapcsolatban.

Vu admirális arra utalt, hogy a közlemúltban egy amerikai hadihajó kevesebb, mint 12 tengeri mérföldre megközelített egy olyan zátonyt, illetve zátonyból mesterségesen feltöltött szigetet, amely Peking felügyelete alatt áll. Miközben Washingtonban azt közölték, hogy ezzel demonstrálni kívánták, hogy e szigeteket jogilag nem ismerik el parti tengeri vizekkel rendelkező "szigetnek", Peking hevesen tiltakozott a lépés miatt és azt szuverenitásának és biztonságának megsértéseként értékelte.

A kínai katonai vezető a pekingi kormányzati vezetőkhöz hasonlóan ugyancsak védelmébe vette a társégben és Washingtonban ellenállást és tiltakozást kiváltó tengeri építkezéseket, egyúttal úgy vélte, a két ország haditengerészetének a közöttük fennálló különbségeket racionálisan kellene kezelnie és jó volna elkerülniük az "azonnali beavatkozást" igénylő helyzeteket.

Swift a Hszinhua szerint kifejezte, hogy az Egyesült Államok nem szeretné, ha a dél-kínai-tengeri kérdés zavarná a kétoldalú viszonyt és abbéli reményének adott hangot, hogy a két haditengerészet továbbra is fenntarthatja magas szintű kapcsolatait, közös gyakorlatokon vehet részt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 757 818 megtekintés

Videó: 48 955 768 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032545

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh