A gázai övezetet irányító Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) betiltotta a szilvesztert és az újév megünneplését az ellenőrzése alatt álló területen – közölte szerdán a gázai rendőrség.

Az iszlám alapokon álló radikális szervezet vallási értékekre és hagyományokra hivatkozva tiltotta be a szilveszteri ünnepségeket.

„Az újév megünneplése ellentétes az iszlámmal és szabályaival. Ez elsősorban nyugati szokás, melyet mi itt, Gázában nem tudunk elfogadni” – közölte a gázai rendőrség szóvivője, tudatva egyúttal, hogy a szállodák, kávézók, éttermek tulajdonosait, üzemeltetőit is értesítették, hogy ne szervezzenek szilveszteri összejöveteleket, ünnepségeket.

Ajman Batindzsi elmondta azt is, hogy az ünneplés a „jeruzsálemi intifáda áldozatainak családjaival való szolidaritás” miatt is tilos, utalva ezzel az elmúlt hónapok többnyire magányos palesztin merénylők által elkövetett késeléses támadásaira. A merényletekkel összefüggésben 136 palesztin halt meg, a támadók pedig 20 áldozattal végeztek az elmúlt hónapokban. A korábbi években a vendéglátóhelyeken meg lehetett ünnepelni a szilvesztert a gázai övezetben. A Hamasz azt is közölte, hogy a hatóságok minden nem engedélyezett ünneplésnek véget fognak vetni.

Az iszlám naptár szerint egy év 12 holdhónapból áll, az év első napja mindig más időpontra esik. Idén az iszlám időszámítás szerint októberben vette kezdetét az 1437. esztendő.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 684 873 megtekintés

Videó: 49 753 182 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129008

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh