Ségolene Royal francia környezetvédelmi és energiaügyi miniszter jelezte, hogy kész meghosszabbítani tíz évvel a francia atomerőművek üzemidejét a jelenlegi negyvenről ötven évre.

"Igen, kész vagyok zöld utat adni, amennyiben az atombiztonsági hatóság is hozzájárul" - mondta vasárnap a tárcavezető a France3 közszolgálati televízióban. Hozzátette, hogy miután amortizált atomerőművekről van szó, azok "olcsóbban állítanak elő áramot".

A miniszter emlékeztetett arra, hogy ez nem változat azon a döntésen, miszerint a lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának a jelenlegei 75-ről 50 százalékra kell csökkennie a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a tavaly elfogadott törvény előírja.

Jean-Bernard Levy, a francia állami áramszolgáltató, az EDF elnöke már február közepén jelezte, hogy "az állam hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlegi nukleáris parkot úgy modernizáljuk, hogy a 40 évre tervezett üzemidőt 50-60-ra növeljük az atombiztonság garantálása mellett".

Az energetikai átmenetről tavaly elfogadott törvény kimondja, hogy Franciaország energiaellátásában a nukleáris energiának 50 százalékra kell csökkennie 2025-ig, és a jelenlegi 63,2 gigawattban maximalizálja az ország nukleáris energiatermelését. Ez utóbbi megkötés arra kötelezi az atomerőműveket működtető EDF-et, hogy két reaktort bezárjon, mégpedig az elzászi Fessenheimben, ahol a legrégebbi atomerőmű működik, miután 2018 végén áll üzembe az európai nyomottvizes reaktor (EPR) Flamanville-ben.

Jean-Bernard Levy szerint a következő tíz évben további erőmű bezárása nem várható.

Franciaországban a legjelentősebb, mintegy 75 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban. Az ország energiafüggetlenségét 19 atomerőmű biztosítja. A második világháború óta érvényben lévő energiastratégia azonban a diverzifikáció és a megújuló energiák felé való átmenet jegyében fokozatosan módosul. A francia kormány a közeljövőben mutatja be több évre szóló energetikai programját, amelyben a különböző energiatípusok (nukleáris, gáz, megújuló energiák) termelésének változását fogják részletezni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 125 megtekintés

Videó: 47 969 487 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887656

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh