Kínában a mobil internetes alkalmazások kibocsátóinak a jövőben meg kell követelniük a valódi névvel történő regisztrációt, s az alkalmazások szolgáltatóinak 60 napig meg kell őrizniük a felhasználók tevékenységi naplóját - jelentette be a szigorítást Pekingben a kínai internetfelügyelet.

Az augusztus 1-jén hatályba lépő új szabályozás ugyanakkor arra is kiterjed, hogy megakadályozza a szolgáltatóknak a felhasználók személyes adataihoz való túlzott hozzáférését. Indoklásában a felügyelet azt hangoztatta, hogy céljuk egyszerre gátat szabni az "illegális információk" - erőszakos, obszcén és pornográf tartalmak, valamint rémhírek - mobil alkalmazások révén történő terjesztésének, illetve megvédeni a felhasználók jogait.

A felhasználók a jövőben is választhatnak majd maguknak felhasználónevet, de csakis a valódi nevükkel történő regisztrációt követően. Az eredetinek feltüntetett adatokat a szolgáltatóknak kell ellenőriznie mobiltelefonon, vagy más módon. Ugyancsak az ő feladatuk lesz figyelmeztetést kiadni, korlátozni a hozzáférést, felfüggeszteni a frissítést, vagy bezárni valakinek a fiókját, ha az illető törvénybe ütköző információt, tartalmat tesz közzé.

Az alkalmazások biztonságáért és törvényességéért az app-áruházak üzemeltetőit teszik felelőssé.

Az internetfelügyelet szerint az online áruházak több mint 4 millió alkalmazást kínálnak, közülük a legnépszerűbbek a csevegő programok, illetve az internetes vásárláshoz, fizetéshez, egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódóak.

Kibocsátóik ezután csakis a felhasználók kifejezett engedélyével férhetnek hozzá azok tartózkodási helyéhez, a telefonkönyvükben szereplő információkhoz, fényképeikhez és videóikhoz. Ezenkívül a mobil eszközön nem aktiválhatnak nem kért, szükségtelen funkciókat.

A South China Morning Post című hongkongi lapban megszólaltatott szakértők egyike úgy vélte, a tevékenységi napló megőrzése miatt a jövőben sokan meggondolhatják, hogy mennyire szabadon, milyen szóhasználattal nyilvánítsanak véleményt a közösségi médiában. A felhasználók adatainak védelmében született szabályokról pedig egy másikuk azt mondta: elsősorban a kereskedelmi és üzleti célú alkalmazásokat fogja érinteni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 248 megtekintés

Videó: 47 974 740 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888086

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh