Peking nem változtatott az európai integrációt támogató politikáján, szeretne egy stabil, virágzó Európai Uniót és egy ugyanilyen Nagy-Britanniát látni - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök kedden, amikor a pekingi állami vendégházban találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Az Egyesült Királyság kilépése nem fogja befolyásolni a Kína-EU viszonyt - állapította meg Hszi. Kína ugyan nem fogalmazott meg a kérdésben hivatalos véleményt, de korábban többször is jelezte, szívesebben vette volna London bennmaradását.

Az elnök a megbeszélésen jelezte, Peking számít arra, hogy az EU teljesíti kötelezettségét, ami Kínának a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásával kapcsolatban Brüsszelt terheli.

Utalt a 2001. évi csatlakozási szerződésének 15. paragrafusára, amely Peking értelmezése szerint idén decemberben automatikusan megnyitná az utat a kínai piacgazdasági státus megadása előtt. Ebben az esetben az unió nem indíthatna a jövőben Kínával szemben piacvédő, így dömping- és szubvenció-ellenes eljárásokat.

Hszi egyben kifejezte abbéli reményét, hogy a felek fokozzák összehangolt együttműködésüket a G20-ak, a Nemzetközi Valutaalap és más többoldalú nemzetközi intézmény keretei között.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint az uniós vezetők közölték, az EU továbbra is Kína legnagyobb kereskedelmi partnere kíván maradni. Egyúttal ígéretet tettek arra is, hogy a WTO-tagsággal kapcsolatos "kötelezettségeiket is teljesíteni fogják".

Kedden Li Ko-csiang kormányfővel közösen megkezdődött a szerdáig tartó 18. Kína-EU csúcstalálkozó. Ezen Li egyebek mellett azt mondta, szeretné, ha minél előbb magas szinten szentesíthetnék a kétoldalú befektetésvédelmi megállapodást. Egyúttal kezdeményezte a Kína-EU szabadkereskedelmi egyezmény megvalósíthatósági tanulmányának elvégzését.

A miniszterelnök az infrastrukturális építkezések, az 5G-s hálózatok, a hálózati biztonság, a tengeri ágazatok és a civil együttműködések területén szorgalmazott szorosabb együttműködést.

Tusk sajtójelentések szerint a kereskedelemben a nemzetközi szabályok alkalmazására hívta fel a figyelmet, amivel azokra a rendszeres kifogásokra utalt, amelyek szerint a kínai piacra jutás esélyei egyenlőtlenek, a haza vállalatok a külföldiekkel szemben több területen előnyt élveznek.

Az ET elnöke utalást tett arra is, hogy Kína és az Európai Unió más véleményen vannak az emberi jogok és a jog uralmának kérdésében. Hangsúlyozta, hogy az unió számára mennyire fontos a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, valamint a gyülekezés és az egyesülés szabadsága - a kisebbségekre vonatkozóan is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 104 megtekintés

Videó: 48 938 573 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029539

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh