A Pentagon volt vezérkari főnöke szerint már a pénteki puccskísérlet előtt is kockázatos volt, hogy Törökország a NATO része maradjon, hiszen Ankara lojalitása nem Európához, hanem az iszlám világhoz kötődik.

Lawrence Wilkerson kedden azt mondta, a terrorszervezetek elleni háború politikai-katonai viszonyrendszere Szíriában és Irakban önmagában is rendkívül összetett, amihez hozzáadódva komoly problémákat okoz, hogy a török államfő az iszlám világ felé fordult.

Wilkerson kijelentette: Törökország vezetője egy igen kétes karakter, emiatt az országnak semmi keresnivalója a NATO-ban. “Ahelyett, hogy Európa részeként tekintene magára, inkább annak az iszlám világnak részeként cselekszik, amivel jelenleg problémáink vannak” – mondta.

Wilkerson szerint mostanra az is láthatóvá vált, hogy a török üzleti körök nagyobb fenyegetésnek tartják Erdogan külön-utasságát, mint Fethullah Gülen tevékenységét.

A török hatóságok jelenleg Fethullah Gülent, egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolják azzal, hogy ő tervelte ki a pénteki puccskísérletet. Gülen 1999 óta él az USA területén, de Törökország kérelmezte a kiadatását. A hitszónok és az amerikai hatóságok egyaránt visszautasítottak minden olyan próbálkozást, ami az emigrációban élő vezető törvény elé állítására irányul.

Kedden Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője visszautasította mindazokat a vádakat, mely szerint az amerikai kormány állna a Törökországban pénteken lezajlott puccskísérlet mögött.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 559 862 megtekintés

Videó: 33 583 425 megtekintés

Látogatók

Összesen5584719

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh