Az Európai Unió megalázza Törökországot és ellenségesen viselkedik vele, pedig segítenie kellene a puccskísérlet megrázkódtatásától szenvedő török népet - mondta a török külügyminiszter egy hétfői német lapinterjúban, amelyben ismét kilátásba helyezte a menekültválság közös kezeléséről között megállapodás felmondását.

Mevlüt Cavusoglu a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy nemigen volt még tagjelölt, amely annyira komoly erőfeszítéseket tett az uniós tagság megszerzéséért, mint Törökország, de az EU "egyes részei kizárólag fenyegetnek, sértegetnek, és totális blokád alá vesznek minket".

A "Törökország-ellenességet" mutatja a menekültválság kezeléséről szóló megállapodás is, amelynek értelmében októberben meg kell adni a török állampolgároknak az uniós vízummentességet, "de amikor felhívom a figyelmet az érvényes szerződésekre, hirtelen mindenki ingerülten reagál" - mondta a török diplomácia vezetője.

"Az nem lehet, hogy mi mindent megteszünk, ami jó az EU-nak, és semmit sem kapunk cserébe" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ismét menekültek százezrei érkeznek-e Törökországból az EU-ba, ha októbertől nincs vízummentesség, kiemelte, hogy nem akar a "legrosszabb eshetőségről" beszélni. A megbeszélések az EU-val ugyan folytatódnak, de "az világos, hogy vagy érvényesítjük az összes szerződést, vagy mind félretesszük őket" - mondta Mevlüt Cavusoglu.

Hozzátette: Ankarában csalódottsággal tapasztalják, hogy bírálják őket azért, mert követelik azt a hárommilliárd eurós támogatást, amelyről megegyeztek az EU-val. Ez a pénz "nem nekünk jár, hanem a menekülteknek", ellátásukra Törökország már 25 milliárd dollárt költött, és több terhet vállalt, mint bármely más ország, az EU-tól viszont mindig csak azt hallani, hogy "+mi vagyunk a főnökök+".

"Ez így nem fog menni, ez a mentalitás helytelen" - jelentette ki a török külügyminiszter.

A többi között kifogásolta, hogy "Európában úgy tesznek, mintha már be is vezettük volna a halálbüntetést", és nem értik meg, hogy a török népet "traumatizálta" a júliusi katonai hatalomátvételi kísérlet. Az európaiak ezt nem értik meg, és "megaláznak minket, ahelyett, hogy segítenének" - mondta Mevlüt Cavusoglu.

Az EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Az Európai Bizottság augusztus 12-én frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 468 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 897 szíriai menekültet vettek át Törökországtól.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 935 659 megtekintés

Videó: 49 091 577 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058394

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh