Oroszország őszintén törekszik a kétoldalú kapcsolatok helyreállítására a "baráti" Törökországgal - jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, ahol kazah hivatali partnerét, Nurszultan Nazarbajevet fogadta.

"Őszintén törekszünk teljes körűen helyreállítani kapcsolatainkat a baráti Törökországgal, amellyel sok éven át kivételes együttműködési kapcsolatban álltunk" - hangoztatta Putyin.

Hozzátette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt keddi szentpétervári látogatása "megerősítette közös eltökéltségünket aziránt, hogy ne csak a kapcsolataink helyreállításáért, hanem azok fejlesztéséért is munkálkodjunk".

Mint emlékezetes, az augusztus 9-i csúcstalálkozón Erdogan többször is "drága barátom" megszólítással illette Putyint.

Az orosz elnök megköszönte kazah kollégájának a Moszkva és Ankara közötti, a kétoldalú kapcsolatok helyreállításában játszott közvetítő szerepet. Nazarbajev elmondta, hogy az orosz-török közeledés kedvező hatással volt a kazahsztáni helyzetre is, és a konfliktusban kormánya Moszkva oldalán állt.

A szentpétervári csúcs 8 havi orosz-török diplomáciai és szankciós szembenállás után jött létre. A válság amiatt alakult ki, hogy a török légierő tavaly novemberben - légtérsértésre hivatkozva - lelőtt egy észak-szíriai célpontok ellen bevetett, Szu-24-es orosz bombázót.

Ukrajnáról szólva Nazarbajev elmondta Putyinnak, hogy nemrégiben beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, aki tájékoztatta, hogy Donyeck és Luhanszk (autonóm) státusának elfogadását az ukrán törvényhozás akadályozza, amelyben pártjának nincs többsége.

Asztanai bejelentés szerint Porosenko július elején kérte fel a kazah elnököt arra, hogy vállaljon közvetítő szerepet Kijev és Moszkva között a délnyugat-ukrajnai helyzet rendezése érdelében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 837 megtekintés

Videó: 47 972 866 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887929

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh