A Kuril-szigetek problémája is téma lehet Vagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő küszöbönálló tárgyalásán - közölte csütörtökön Vlagyivosztokban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin és Abe a Vlagyivosztokban pénteken kezdődő kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából külön megbeszélést folytat majd egymással.

Peszkov szerint ugyanakkor ezen a szigetek hovatartozásának ügye nem tekinthető fő napirendi pontnak. Szavai szerint a fő figyelem a kereskedelmi, gazdasági és befektetői kapcsolatokra irányul majd. Ugyanakkor, mint mondta, "a valószínűleg téma felmerülhet, mert Moszkvában márt történtek kapcsolatfelvételek eszmecserék ezen a vonalon".

Kedden Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó arról beszélt Moszkvában, hogy a pénteki kétoldalú csúcstalálkozón az orosz-japán békeszerződésről és Putyin decemberi tokiói látogatásáról is lesz egyeztetés.

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált Kuril-szigetek négy legdélebbi tagjának hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést. Októberben lesz ugyanakkor a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről.

Szergej Lavrov május végén úgy nyilatkozott, hogy a második világháború "pontot tett a történelemben" azzal, hogy a szigetek gazdát cseréltek.

"Nem adjuk át Japánnak a Kuril-szigeteket, nem könyörgünk békeszerződésért" - fogalmazott a tárcavezető.

Emlékeztetett rá, hogy az 1956-os szovjet-japán nyilatkozat értelmében Moszkva és Tokió kötelezte magát a békekötésre. Hangsúlyozta: csak ennek létrejötte után lehet mérlegelni azt a kérdést, hogy a Szovjetunió akkor kötelezettséget vállalt arra, hogy a jóindulat gesztusaként átad két szigetet a négyből. Hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy lehetetlen a második világháború végeredményének elismerése nélkül tárgyalni e területi kérdés

kölcsönösen elfogadható módon történő rendezéséről.

A The Mainichi című, angol nyelvű japán hírportál pénteki közlése szerint Tokió új szögből közelíti meg az "Északi Területek" ügyének rendezését: Tokió kész lenne arra, hogy ha Oroszország visszaadja Japánnak a szóban forgó négy szigetet, a már ott élő orosz állampolgároknak engedélyezze a maradást. Az értesülést a japán kormány utóbb cáfolta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 669 547 megtekintés

Videó: 43 953 023 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6235326

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh