Az Iszlám Állam (IÁ) helyi vezetői már megszöktek az ostrom alatt álló Moszulból, s már főként csak külföldi dzsihadisták vannak az iraki városban - mondta szerdán a nemzetközi koalíció egyik amerikai tábornoka.

Gary Volesky tábornok arról számolt be, hogy Moszulon kívül mozgást észleltek, feltehetően a dzsihadista vezetők menekültek el az iraki haderő ostroma elől.

Hozzátette: valószínűleg nyugati irányba, Tell-Áfár város felé, vagy Szíriának vették az irányt.

Az utóbbi két napban egymásnak ellentmondásos jelentések láttak napvilágot. Egyes források szerint a dzsihadista vezetők - köztük a szervezet alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi - és családjaik már elhagyták a várost. Más értesülések szerint al-Bagdadi még mindig Moszulban van.

Az amerikai tábornok közölte: Moszulban főként külföldi dzsihadisták tartózkodnak, becslések szerint mintegy háromezren-ötezren lehetnek. "Azt gondoljuk, hogy ők lesznek azok, akik felveszik a harcot (az ostromló erőkkel), részben mert nincs hová menniük, részben pedig azért, mert a helyi lakosság között nehezen tudnak elvegyülni" - mondta.

Volesky megjegyezte: az Iszlám Állam harcosaival és híveivel okvetlenül tudatják majd, hogy vezetőik magukra hagyták őket.

A terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a hollétéről tábornok nem közölt információkat. A nemzetközi koalíció támogatta iraki csapatok hétfőn indították meg az IÁ iraki fellegvárának, Moszulnak a bevételét célzó hadműveleteket.

Sírván Barzani kurd parancsnok a CNN amerikai hírtelevízió tudósítójának szerdán azt mondta, hogy még legalább két hétre van szükség ahhoz, hogy elérjék Moszult, és két hónapba is beletelhet, mire teljesen felszabadítják a várost.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a városból és környékéről tömegesen menekül a civil lakosság. Moszul északi, déli és keleti határainál az ENSZ megkezdte a menekülttáborok felállítását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 971 megtekintés

Videó: 48 924 636 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026843

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh