Az FBI után a washingtoni igazságügyi minisztérium is levelet küldött hétfőn a kongresszusnak, amelyben minél gyorsabb eljárást ígér az újabb emailbotrány rendezésében.

A levélben a tárca arról tájékoztatja a törvényhozókat, hogy szorosan együttműködik a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival, és nem kíméli az erőforrásokat annak érdekében, hogy minél gyorsabban kiderüljön: az újabb emailbotrányban szereplő leveleknek van-e jelentőségük Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt emailjeinek korábbi vizsgálatával kapcsolatban. A minisztérium több részletet nem közölt, de "megfelelő lépéseket" ígért a kongresszusi politikusoknak.

A vitatott levelek ugyanis nem Hillary Clinton levelezéséből kerültek elő, hanem bizalmas munkatársa, Huma Abedin és válófélben lévő férje, Anthony Weiner volt demokrata párti képviselő levelezéséből. Az FBI és az igazságügyi minisztérium most azt vizsgálja: kikerültek-e államtitkokat tartalmazó, vagy titkosított levelek Huma Abedintől. Abedin úgy nyilatkozott: nem is tudott arról, hogy férje számítógépén vannak az ő levelei, és fogalma sincs arról, hogyan kerülhettek oda.

A levelek miatti újraindított nyomozásról alig pár nappal a novemberi választások előtt értesítette a kongresszust James Comey, az FBI igazgatója, miközben 37 államban már javában tartanak a korai szavazások. Az AP hírügynökség adatai szerint több mint 23 milliónyian már leadták szavazatukat.

Közben demokrata párti politikusok és George W. Bush kormányzatának most Hillary Clinton elnökségét támogató politikusai élesen támadják az FBI igazgatóját. Elégedetlenségét fejezte ki Michael Mukasey, George W. Bush kormányának igazságügyi minisztere, Richard Painter, aki George W. Bush elnöksége idején 2005 és 2007 között a Fehér Ház etikai bizottságának vezetője volt, az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) azt mondta: az FBI igazgatóját vagy személyes bosszú vezérli, vagy valakinek, valakiknek a nyomására indíttatta újra a nyomozást. Painter emlékeztetett arra, hogy J. Edgar Hoover személyében ugyan már volt az FBI-nak olyan vezetője, aki személyes dossziékkal próbálta befolyásolni a politikát, ám ez nem lehet az amerikai politika alakításának módszere. Painter egyébként hétfőn etikai panaszt nyújtott be a kormány Etikai Hivatalánál az FBI ellen, arra hivatkozva, hogy Comey megsértette az úgynevezett Hatch törvényt, amelynek értelmében kormányhivatalnokok nem avatkozhatnak bele a politikába.

A hétfőn intenzíven kampányoló elnökjelöltek mindketten szóba hozták az újabb emailbotrányt. Hillary Clinton azonban Ohióban csak érintette az újabb vizsgálatot, leszögezve, bízik abban, hogy a mostani vizsgálat ugyanarra az eredményre jut, amire a nyáron már lezárt nyomozás. Clinton inkább nemzetbiztonsági kérdésekről beszélt, és ismét kiemelte, hogy republikánus vetélytársa, Donald Trump nem alkalmas az elnökségre. Hillary Clinton azonban megjegyezte: "biztos vagyok abban, hogy önök közül sokan megkérdezik, miről is szól ez az egész új emailügy, és vajon miért döntött úgy az FBI, hogy beszáll a választásba, anélkül, hogy bizonyítéka lenne bármiféle elítélendő cselekedetre".

Donald Trump Michigan államban azonban az újabb emailügyre összpontosított, és azt mondta: Hillary Clinton "szörnyűséges példa a fiam és az amerikai gyermekek számára". A republikánus elnökjelölt kitért arra is, hogy Donna Brazile, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) ideiglenes vezetője lemondott arról, hogy a CNN hírtelevízió állandó kommentátora legyen. Kiderült ugyanis - a WikiLeaks dokumentumaiból - hogy a CNN és Brazile a demokraták egyik előválasztási vitája előtt egyeztetett egyes, a műsorvezető által felteendő kérdéseket. Ezt mind Brazile, mind a CNN - a WikiLeaks bizonyítékai ellenére - tagadja. Ám ugyanez a gyanú felmerült a két elnökjelölt vitájánál is. "Ha én tettem volna ilyet, már villamosszékbe küldenének" - mondta Trump a michigani Grand Rapidsben, és azt úgy vélte, hogy Brazile-t nemcsak a CNN-től, hanem a DNC éléről is el kellene távolítani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 981 megtekintés

Videó: 48 287 760 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919584

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh