Nem vétett a magatartási kódex szabályai ellen José Manuel Barroso, az Európai Bizottsága (EB) volt elnöke, aki sokak rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál - állapította meg hétfőn a brüsszeli testület etikai bizottsága.

"A rendelkezésre bocsátott információk alapján nincs elegendő alap arra, hogy megállapítható legyen a feddhetetlenségre és önmérsékletre vonatkozó kötelezettség megsértése" - írta közleményben az etikai bizottság a szeptember elején megindított vizsgálat lezárultát követően.

A kommünikében ugyanakkor megfontolatlannak nevezték Barroso azon döntését, hogy elhelyezkedett a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett cégnél.

Sajtóértekezletén az EB illetékes szóvivője hétfőn kijelentette: alaposan tanulmányozni fogják az etikai bizottság jelentését, mielőtt további lépéseket tennének az ügyben.

A döntésre reagálva az európai ombudsman elégedetlenségének adott hangot az etikai bizottság eljárásával kapcsolatban. Emily O'Reilly sérelmezte, hogy miközben a testület elismerte, hogy Barroso ügye ártott az Európai Unió megítélésének, mégsem állapítottak meg szabálysértést.

Mint írta, tanulmányozni fogja a lehetőségeket, fontolóra veszi azt is, hogy saját hatáskörben újabb vizsgálatot indít az ügyben, az EB etikai bizottsága ugyanis szerinte több hibát is vétett az eljárás során.

A Goldman Sachs júliusban jelentette be, hogy José Manuel Barroso a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.

Barroso kinevezése komoly felháborodást keltett Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor az utóbbi hónapokban végig az volt az álláspontja, hogy Barroso nem vétett az etikai kódex előírásai ellen. A szabályok értelmében a bizottság tagjainak a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, az egykori bizottsági elnök pedig ennek eleget is tett.

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke.

A szabályok értelmében az Európai Bizottság egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 146 megtekintés

Videó: 48 298 345 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920467

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh