Egy amerikai támaszpont közelében lázadók lelőnek egy bevetésen lévő robotrepülőgépet. A katonák egy kis helyi laboratóriumban órák alatt elkészítik az új modellt. Mindez most még utópia, de hamarosan valóság lehet.

Michael Llenza korvettkapitány az Armed Forces Journal hasábjain vázolta fel a lehetséges jövőképet. A tiszt úgy vélte, hogy meghatározó szerepet játszhatnak a jövő harcterein a 3D-nyomtatók, amelyek drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket. Alkatrészek és lőszerek egyaránt származhatnak majd a 3D-nyomtatókból, ezáltal könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása. A lőszerek esetében ugyanakkor még meg kellene oldani a lőpor integrálását. A szálláshelyeket, a katonai épületek elemei szintén ilyen berendezésekkel készülhetnek, végső soron pedig akár teljes hajók is kikerülhetnek hatalmas 3D-nyomtatókból. Ehhez még hozzáadódhat, hogy a tengerpartok közelében úszó üzemek fognak halászni és erőforrások után kutatni, így biztosítva az élelmiszerellátást.

Michael Llenza a Wired amerikai blognak elmondta, hogy természetesen vannak veszélyek is. Nem is igazán a lőfegyverek építésére vonatkozó tervek megjelenése adhat okot az aggodalomra, hanem az, hogy egy kifejezetten a fegyveres erőknek szánt anyag kerülhet ki. Ahhoz, hogy valaki lemásolhasson katonai felszereléseket és fegyvereket előbb el kellene azokat lopnia, szét kell szednie és megvizsgálnia. A 3D-nyomtatók esetében a másoláshoz erre már nem lesz szükség, a jövőben a kémek így kézi eszközökkel felszerelkezve szkennelhetnék be a fegyvereket és a felszereléseket szállító konténereket.

A közeljövőben a legfontosabb a jogi háttér megteremtése. Miközben Kínában már alkalmazzák a 3D-nyomtatást, addig a világ többi részén még nincsen tanúsítási eljárás. Ennek ellenére Afganisztánban már létrehoztak 3D-laboratóriumokat és az Obama-kormány komoly összegeket fektet be a technológiába. A tervek szerint három kiválasztott kutatóintézet összesen 200 millió dollárt kap, két projektet közvetlenül a Pentagon felügyel.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 859 809 megtekintés

Videó: 49 042 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7050106

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh