Amerikai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között elpusztítani a gyógyszer-rezisztens tuberkulózist okozó baktériumot. Felfedezésük elvezethet a súlyos betegség kezelésének új formájához.

A Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Iskolájának szakemberei a Nature Communications című tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat kutatásaikról.

A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit, cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Szakértők szerint egy aktív tbc-s páciens 10-15 további embert fertőzhet meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2011-ben 8,7 millió ember fertőződött meg TBC-vel. A gyógyszer-rezisztens tbc egyre nagyobb problémát jelent: világszerte 650 ezer ember szenved multi-drogrezistens tbc-ben (MDR-TB), akiknek 9 százaléka gyógyszer-rezisztens tbc beteg (XDR-TB) - olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

A multi-drogrezisztens tuberkulózis legalább két első-vonalbeli antibiotikummal szemben ellenálló, míg az XDR-TB ezen felül még legalább két további antibiotikummal szemben.

Az Einstein Orvosi Iskola tudósai akkor fedezték fel a C-vitamin "pusztító hatását", amikor azt vizsgálták, miként vált a tbc-baktérium ellenállóvá az első-vonalbeli antibiotikummal, az isoniazid hatóanyaggal szemben. William Jacobs mikrobiológus professzor és kutatócsoportja kutatásai során felfigyelt arra, hogy a C-vitamin olyan redukáló szerként lépett fel, amely előidézte a szabad-gyökök termelődését. Ezek a szabad-gyökök pusztították el a tbc-baktériumot, sőt még annak gyógyszer-rezisztens törzsét is, amely kezelhetetlen az olyan hagyományos antibiotikumokkal, mint az isoniazid.

"Egyelőre csak kémcsőben voltunk képesek erre, és nem tudjuk, hogy ez a folyamat működik-e az emberi szervezetben vagy az állatokéban. Ez egy nagy tanulmány lehetne, mivel vannak olyan tbc baktériumtörzsek, amelyek ellen nincsenek gyógyszerek, és tudom, hogy laboratóriumban képesek vagyunk elpusztítani ezeket a törzseket C-vitaminnal" - idézte Jacobs professzort a BBC hírszolgálatának honlapja.

A C-vitamin nem drága szer, széles körben elérhető, és nagyon biztonságos a használata. Ez a kutatás megmutatott nekünk egy új mechanizmust, amelyet felhasználhatunk a tbc elleni harcban - tette hozzá a professzor.

A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig erőteljes antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, ami fontos tényezője a gyógyszer-rezisztens törzsek terjedésének.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A betegségipar csodái Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 677 206 megtekintés

Videó: 33 656 270 megtekintés

Látogatók

Összesen5589031

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh