A brit miniszterelnök szerint a globalizációnak az elmúlt években megmutatkoztak az árnyoldalai is, de ennek ellenére ezt a folyamatot nem elvetni kell, hanem oly módon kezelni, hogy mindenkinek hasznára legyen.

Theresa May hétfő este, a londoni City polgármesterének hagyományos éves bankettjén elmondott beszédében kijelentette: hisz abban, hogy a liberalizmus és a globalizáció kínálja a legjobb jövőt a világnak, de foglalkozni kell e két párhuzamos globális hajtóerő hátulütőivel is. Aki nem fogadja el, hogy a globalizáció jelenlegi formájában túlságosan sokakat hátrahagyott, és aki nem veszi észre, hogy az elmúlt évtizedekben meghonosodott liberális konszenzusnak mára szintén nagyon sokan hátat fordítottak, az e két folyamat semmissé válását készíti elő - mondta a brit kormányfő.   

Theresa May kijelentette: a globalizációellenes hangulat erősödésével a vezető pozícióban lévők feladata az, hogy e jelenségre reagáljanak, és olyan új megközelítést dolgozzanak ki, amely megőrzi a globalizáció legjobban működő elemeit, és átalakítja a működésképtelennek bizonyult alkotóelemeket.   

A liberalizmus és a globalizáció példátlan gazdagságot és lehetőségeket teremtett, milliókat emelt ki a szegénységből világszerte, nemzeteket kötött össze, határokat bontott le és javította az életszínvonalat. Nem tagadható azonban, hogy az elmúlt években a globalizáció árnyoldalai is megmutatkoztak, és "miközben buzgón és lelkesen szorgalmaztuk ezt a folyamatot, amelyben a gyógyírt láttuk minden bajunkra, néha nem figyeltünk oda azokra, akik más színben látják ezeket az erőket" - fogalmazott a brit kormányfő.   

A Brexitre (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének folyamatára) és az amerikai elnökválasztás eredményére utalva kijelentette, hogy az elmúlt egy évben olyan változások történtek, amelyeket kevesen láttak előre, de a változás e pillanataiban is nyugodt elszántsággal kell alakítani a globalizáció új korszakát, úgy, hogy az ezúttal mindenki számára előnyös legyen.  

Theresa May hozzátette: továbbra is a szabadpiac és a szabadkereskedelem a szegénység elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze, de a kormányoknak segíteniük kell azokon is, akiknek munkahelyét a globalizációs folyamat részeként más országokba szervezték ki, vagy akiknek csökkent a jövedelme a globális bérversenyben.   

A brit kormányfő az üzleti szektor segítségét kérte ahhoz, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is globálisan versenyképes gazdasági hatalom maradhasson.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 007 megtekintés

Videó: 48 294 226 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920147

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh