Felfüggesztette az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület a Görögország terheinek enyhítésére elfogadott adósságkönnyítő intézkedéseket, válaszul az athéni kormány által váratlanul bejelentett extra kiadásokra - jelentette be szerdán az eurócsoport.

"Az intézmények arra jutottak, hogy a görög kormány lépései látszólag nincsenek összhangban a megállapodásainkkal" - közölte szóvivője útján Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.    

Az euróövezeti pénzügyminiszterek az előző héten állapodtak meg a szóban forgó intézkedésekről, amelyek az adósságállomány csökkentésére ugyan nem vonatkoztak, a törlesztési időszak kiterjesztésére viszont igen.   

Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány azonban néhány nappal később 617 millió euró értékben jelentett be extra kiadásokat karácsonyi nyugdíj-kiegészítésekre és a menekültáradatnak kitett görög szigetek helyzetének javítására. Ciprasz úgy vélekedett, hogy ezek a lépések teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezményeknek.   

Az eurócsoport bejelentésére több mint 3 százalékot esett az athéni értéktőzsde részvényindexe, a görög államkötvények hozama pedig egyhavi csúcsra emelkedett.    

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.   

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában - az előző kettővel ellentétben - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért annak enyhítését szorgalmazza. A hitelezők sorában a német kormány viszont az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3696168

Jelenleg az oldalon

10
Online