Az Iszlám Állam (IÁ) nemrégiben Palmüra ellen végrehajtott támadása az bizonyítja, hogy a terrorszervezetet több állam, köztük az Egyesült Államok is támogatja - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a Rosszija 24 orosz állami hírcsatornának nyilatkozva.

A szerdán sugárzott interjúban Aszad rámutatott, hogy az IÁ fegyveresei nagy számban, az iraki Moszultól több tucat kilométert megtéve, a korábbinál jobb fegyverekkel ellátva bukkantak fel a szíriai Palmüránál.   

"Először: hogyan lehet elhozni a nehéztüzérséget Moszultól? Másodszor: miért maradt tétlen a Moszulnál és Rakkánál is működő amerikai légierő? Az igazság az, hogy ezeknek a terroristáknak a nagy része Rakkából és Deir-ez-Zórból érkezett, az amerikaiak közvetlen támogatásával, vagy jobb esetben az amerikaiak tudtával, aki szemet hunytak a dolog felett és megengedték Katarnak, Törökországnak és Szaúd-Arábiának, hogy ezt a küldetést az IÁ támogatása és pénzelése által végrehajtsák" - mondta.   

Egy másik, az RT orosz állami hírcsatornának adott nyilatkozatában Aszad úgy vélekedett, hogy a palmürai akció a szíriai hadsereg aleppói sikerére adott válasz volt, amely egyúttal sikertelenül próbálta meg elterelni a kormányerők figyelmét a fő csapásirányról. Aszad szerint a Nyugat nem törekszik megküzdeni az IÁ fegyvereseivel, hanem védelmébe vette őket, és ezért is szólította fel Oroszországot is az Aleppó környéki hadműveletek leállítására.   

A hivatalos bejelentés szerint a szíriai kormányerők vasárnap voltak kénytelenek feladni a péntek óta ostromlott Palmüra belvárosát. Az IÁ fegyvereseit márciusban verte ki onnan a szíriai hadsereg, az orosz légierő támogatásával.   

A szíriai elnök a Rosszija 24-nek kijelentette azt is: szó sincs arról, hogy Aleppó bevétele után leálljanak a harcok. Kifejtette, hogy csak olyan területeken lehetséges a tűzszünet, ahol - mint fogalmazott - "a terroristák" jelzik szándékukat a fegyverletételre vagy az adott területet elhagyására.   

Azt, hogy a tűzszüneti tárgyalások alatt is zajlanak a harcok, azzal magyarázta, hogy "nem bízunk a terroristákban". Aszad elmondása szerint a "terroristák" több esetben is mást csinálnak, mint amit mondanak. Példának azt hozta fel, hogy szerinte amikor a "terroristák" fegyvernyugvást sürgettek, valójában rendezni akarták soraikat és feltölteni lőszerkészleteiket.    

Aszad leszögezte: Aleppó felszabadításának nincs vége a város visszavételével. Elmondása szerint meg kell erősíteni Aleppó védelmét az észak-szíriai város környékének a felkelőktől - Aszad fogalmazása szerint terroristáktól - történő "megtisztásával". A szíriai államfő  a "terroristák" Aleppón kívüli jelenlétéről beszélt, amivel kapcsolatban szóba hozta a szomszédos Idlíb tartományt, ahol jelentős számban vannak  jelen lázadók.   

"Hogy melyik várost szabadítjuk fel legközelebb, az attól függ, hol vannak a más országoktól logisztikai támogatást kapó terroristák a legnagyobb számban" - tett hozzá.   

Aszad a Rosszija 24 televíziónak arról is beszélt, hogy az orosz-szíriai kapcsolatok 60 éves története során "nem volt egyetlen olyan pillanat sem, amikor orosz barátaink nyomást próbáltak volna ránk gyakorolni bármilyen olyan kérdésben, amely megítélésük szerint a szíriai szuverenitást érinti".   

A szíriai vezető szerint "általánosságban az orosz állam karaktere nem hajlik a nyomásgyakorlásra".   

Aszad kijelentette, hogy Moszkva csak tanácsokat ad, és nem egyes erőket támogat, hanem a terrorizmus ellen harcol Szíriában.   

Bár Aszad bírálta az Egyesült Államokat, ismét kijelentette, hogy amennyiben Donald Trump amerikai megválasztott elnök valóban fel tud lépni a terrorizmussal szemben, "természetes szövetségesünkké válhat".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 422 024 megtekintés

Videó: 34 603 253 megtekintés

Látogatók

Összesen5644480

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh