Az Egyesült Államok maga is felelős azért, hogy több millió ember kénytelen volt elhagyni szülőföldjét a Közel- és Közép-Keleten – mondta Christian Kern kancellár Máltán. Az osztrák kormányfő arra célzott, hogy a menekültek és migránsok legnagyobb része Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezett Európába.

Az USA hadjáratban foglalta el Afganisztánt és Irakot, de képtelen volt élhető állapotokat teremteni ott. Szíriában Aszad elnök ellenfeleit támogatta, és ezzel megindult egy polgárháború, mely hatodik éve tart. Az eredmény: negyedmillió halott és több mint négymillió menekült. Az USA nem háríthatja át a felelősséget Európára – hangsúlyozta az osztrák kancellár. Christian Kern elítélte Donald Trump rendeletét, mely hét muzulmán többségű állam polgárait átmenetileg kitiltotta az USA-ból. Ezeket az államokat a szövetségeseinkké kell tennünk, nem pedig az ellenfeleinkké – jelentette ki az osztrák kancellár Máltán, az EU csúcs után. Egy helyi bíró felfüggesztette Trump rendeletét, mely így átmenetileg az érvényét veszítette.

Donald Tusk, az EU elnöke az USA politikáját fenyegetésnek minősítette Európával szemben. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande szintén elítélte Donald Trump migránspolitikáját. Jean-Claude Juncker, az EU Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy nem kell véresen komolyan venni az új amerikai adminisztráció első lépéseit. Lehet, hogy pusztán arról van szó, hogy a Trump csapat nem ismeri eléggé a világot, és ezért nem áll a helyzet magaslatán. Donald Trump nyíltan támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát, mely el kívánja hagyni az EU-t. Ki lesz a következő? – kérdezte az új amerikai elnök, akinek első külföldi vendége a Fehér Házban Theresa May brit miniszterelnök volt. A Trump-féle USA éppoly fenyegetés az EU számára, mint az iszlamista terrorizmus, Oroszország vagy Kína – hangsúlyozta Donald Tusk, aki sok európai vezető véleményét mondta ki Máltán.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 719 603 megtekintés

Videó: 48 931 115 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028137

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh