Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az új amerikai adminisztráció elkötelezett európai szövetségesei mellett.

Az amerikai ENSZ- diplomata a Biztonsági Tanács által szervezett keddi konferencián mondott beszédében állt ki az amerikai-európai együttműködés mellett.    

Nikki Haley kifejtette, hogy Washington az időnként kialakuló nézetkülönbségek ellenére változatlanul elkötelezett az európai szövetségeseivel folytatandó együttműködés mellett. "Alkalmi politikai nézetkülönbségeinket és vitáinkat senkinek sem szabad  úgy értelmeznie, hogy azok megkérdőjeleznék  legteljesebb elkötelezettségünket európai szövetségeseink iránt. Ez az elkötelezettség erős" - fogalmazott beszédében az ENSZ-nagykövet.    

A nagykövet hangsúlyozta azt is, hogy álláspontja szerint az Egyesült Államok kialakíthat jobb viszonyt, szorosabb együttműködést Oroszországgal, "ám ennek nem szabad európai barátaink és szövetségeseink kárára történnie". Hozzátette, hogy Washington ezért is sürgeti Moszkvát "a minszki egyezmény maradéktalan végrehajtására és a Krím-félsziget megszállásának befejezésére". Leszögezte azt is, hogy ebben az Egyesült Államok és az Európai Unió álláspontja változatlanul azonos.    

Haley a NATO-t "a történelem legerősebb szövetségének nevezte", s elmondta: az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy ez a szövetség "még hatékonyabb" legyen. Ez egyébként egybecseng azzal, amit Mike Pence alelnök hétfőn hangsúlyozott, amikor a NATO-főtitkárnak, Jens Stoltenbergnek azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett NATO-szövetségesei mellett, ám a többi országnak nagyobb mértékben kell osztoznia a védelmi politika anyagi terheiben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 599 megtekintés

Videó: 47 972 576 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887899

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh