A német biztonsági szervek szerint csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy a Földközi-tengeren keresztül bejusson az Európai Unióba - írta kedden a Bild című német lap.

Egyedül Törökországban 2,95 millió ember él menekültszállásokon, Líbiában pedig 1,2 millióan várnak arra, hogy átkelhessenek Európába - írta a Bild egy bizalmas jelentésére hivatkozva.   

A német biztonsági szervek adatai szerint Jordániában mintegy 710 ezer, Egyiptomban nagyjából 500 ezer, Tunéziában körülbelül 150 ezer, Algériában 400 ezer, Marokkóban 60 ezer menekült készül az EU-ba.    

További mintegy 80 ezer ember a balkáni migrációs útvonalon vesztegel, köztük 63 ezren Görögországban vannak.   

Sok menekült a közép-afrikai térségből származik, és Malin, illetve Nigeren keresztül vándorol északra a Földközi-tenger felé. Ezért a német szövetségi kormány igyekszik elérni a bamakói és a Niamey-i vezetésnél, hogy zárják le a migrációs útvonalakat és lépjenek fel az embercsempészek ellen.   

Az észak-afrikai térség államaival kapcsolatban Berlin az EU-Törökország migrációs megállapodás mintájára épülő egyezmények kidolgozását szorgalmazza. Ezért látogatott volna Angela Merkel kancellár kedden Algériába, de az utat Abdel-Azíz Buteflika elnök betegsége miatt az utolsó pillanatban le kellett mondani - írta a Bild.   

Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy keddi berlini sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy már látszanak a Malival és Nigerrel kezdett együttműködés első eredményei, mert csökken a Nigerből Líbiába átkelő emberek száma. Azt viszont még nem tudni, hogy ez valódi csökkenés-e, vagy az útvonalak átrendeződését jelzi.   

Líbiáról szólva rámutatott, hogy a 2011-ben megbuktatott diktátor, Moammer Kadhafi idején tömegesen dolgoztak vendégmunkások az észak-afrikai országban, és most mind menekültként tartják számon azokat, akik nem távoztak. Nem világos, hogy közülük mennyien akarnak átkelni az EU-ba, és mennyien maradnának Líbiában. Az viszont biztos, hogy az észak-afrikai országban több külföldi van, mint amennyien tavaly a Földközi-tengeren átkeltek Olaszországba - 180 ezren jutottak be így 2016-ban az EU-ba -, ezért a líbiai hatóságokkal kezdett együttműködés ellenére nem lehet kizárni, hogy az időjárás javulásával ismét sokan nekivágnak majd az EU felé vezető tengeri útnak - mondta a német belügyminiszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 908 megtekintés

Videó: 47 972 956 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887934

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh