A világ történelmi léptékkel mérve példa nélküli átmeneti időszakot él át, amelyben a hatalom újrafelosztásáért folyik a küzdelem - jelentette ki az orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában éves nemzetközi sajtóértekezletén. Szergej Lavrov kifejezése szerint a geopolitikai arculat megváltoztatásáért, az új hatalmi egyensúlyért folyó küzdelem miatt az elmúlt évet rendkívüli bizonytalanság és egyensúlyhiány jellemezte. Oroszország azonban, mint mondta, felelősségteljes külpolitikájával a stabilitás és a biztonság erősítésére törekedett. Az orosz külügyminiszter bevezetőjében a szíriai helyzetet emelte ki, mint amely Moszkvában a legkomolyabb aggodalmat váltja ki, minthogy a közel-keleti régióban szavai szerint ellenőrizetlenül folyik a fegyverkezés. Kijelentette, hogy Moszkva tovább folytatja erőfeszítéseit a tárgyalásos rendezés érdekében. Kifogásolta, hogy a szíriai konfliktusban érintett felek párbeszédét egyedül Moszkva szorgalmazta, a Bassár el-Aszad hatalmának megdöntésére irányuló lépések pedig szerinte semmi jóra nem vezetnek.

Szergej Lavrov mindazonáltal tagadta, hogy az orosz hadiflotta nemrég kezdett nagyszabású Földközi-tengeri hadgyakorlata egyfajta felkészülés lenne arra az esetre, ha Szíriában a katonai forgatókönyv valósulna meg, azaz külső erők avatkoznak be a közel-keleti országban zajló fegyveres konfliktusba. Az orosz külügyminiszter nem nevesítette a beavatkozásra kész államokat, és stabilizáló tényezőnek nevezte az orosz haditengerészet jelenlétét a Földközi-tenger keleti térségében.

Az orosz védelmi minisztérium a múlt szombaton jelentette be, hogy az elmúlt évtized legnagyobb orosz haditengerészeti gyakorlata kezdődött meg a Fekete-tengeren és a Földközi-tengeren.

Az orosz külügyminiszter kijelentette: Moszkva nem tartja a szíriai helyzetet oly mértékben kritikusnak, hogy megkezdje a körülbelül 30 ezer fős orosz közösség kimenekítését, és nem zárja be az aleppói után a többi szíriai külképviseletét.

Szergej Lavrov felszólította az iszlám világot, ne engedje, hogy a világi államok összeomoljanak, és az iszlám radikális erők kerüljenek hatalomra. "Ez időzített bombaként ketyeg majd az iszlám világban több tíz éves távlatban" - mondta.

Malival kapcsolatban Lavrov cáfolta, hogy az orosz kormány repülőgépeket ajánlott volna fel Párizsnak az afrikai országban zajló akcióhoz. Mint mondta, csupán két orosz légitársaság vesz részt a szállításokban a franciákkal kötött szerződés alapján, tehát kereskedelmi ügyletről van szó.

Lavrov az éves sajtóértekezleten azt is kiemelte, hogy komoly lehetőségek vannak Oroszország és Európai Unió stratégiai partnerségében. Moszkva külpolitikai törekvéseinek középpontjában a vízummentesség elérése áll. Az orosz külügyi vezető közölte, hogy valamennyi technikai és jogi kérdést megoldottak, már csak a politikai döntés hiányzik.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Lavrov kedden az EU 27 tagállamának Oroszországban akkreditált nagyköveteivel találkozott, akiknek kifejtette, hogy Moszkva szilárdan eltökélt amellett, hogy kölcsönösen előnyös alapokon nyugvó, hosszú távú együttműködés jöjjön létre Oroszország és az Európai Unió között.

Az orosz diplomácia vezetője a sajtóértekezleten érzékeltette: Moszkva nem kíván konfrontálódni az amerikai vezetéssel. Hangoztatta, hogy Moszkva konstruktív párbeszédre törekszik az Egyesült Államokkal. Szerinte ideje a kereskedelem, a gazdasági kapcsolatok, és a befektetések ösztönzésére fordítani a figyelmet, és politikamentessé tenni ezt az együttműködést.

Szergej Lavrov közölte, hogy a februári müncheni biztonságpolitikai értekezleten tervben van egy magas szintű orosz-amerikai találkozó, mégpedig Joe Biden amerikai alelnökkel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 867 138 megtekintés

Videó: 49 048 180 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051832

Jelenleg az oldalon

19
Online

Interreg CE1013 REFREsh