Szíria levélben fordult a világszervezethez, hogy ENSZ-szakértőket kérjen az idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban történt feltételezett vegyifegyver-támadás kivizsgálására - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Az ENSZ azonban  mostanáig nem küldött senkit sem, mivel az Egyesült Államok és más nyugati országok is akadályozzák az incidens körülményeinek a felderítését - jelentette ki Aszad.   

A szíriai elnök emlékeztetett: a néhány évvel korábban, egy Aleppóban történt vegyifegyver-támadást követően is az ENSZ-hez fordult a damaszkuszi vezetés, hogy szakértőket kérjen annak bizonyítására, hogy terroristák vetettek be mérgesgázt a hadsereg ellen. Hozzáfűzte: ezt követően volt még néhány hasonló eset, de a világszervezet akkor sem küldött szakértői küldöttséget Szíriába.   

A Szíriába érkező ENSZ-szakértők ugyanis kiderítenék, hogy a nyugati állítások a Hán Sejkúnban történtekről hazugságok, illetve felfednék azt is, hogy a Sajrát légibázis elleni támadás is hazugságon alapult - vélte Aszad. "És éppen ezért nem küldenek senkit" - tette hozzá.   

Aszad szerint jelenleg a szakértői delegáció kiküldésének szervezéséről mindössze a szíriai rezsimmel szövetséges Oroszország és néhány állam között folynak tárgyalások. Jelezte, hogy Damaszkusznak egyelőre nincs pozitív értesülése arról, hogy az ENSZ küld-e szakértőket.   

A szíriai államfő kijelentette: nem volt semmiféle vegyifegyver-támadás Hán Sejkúnban, ez provokáció, amely csak azért kellett, hogy rakétacsapást mérhessenek a kormányerők sajráti légi támaszpontjára. Hangsúlyozta: a szíriai hadsereg valóban csapást mért a szélsőségesekre ezen a településen, de nem vegyi fegyverekkel, és nem abban az időpontban, amelyről a nyugati államok beszélnek. Ugyanakkor a szíriai kormánynak nincsenek értesülései arról, voltak-e vegyi anyagok a szélsőségesek Hán Sejkún-i létesítményeiben.   

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Végrehajtó Tanácsa szerdai rendkívüli ülésének megnyitóján megerősítette, hogy szarint vagy ahhoz hasonló gázt vetettek be a szíriai Idlíb tartomány Hán Sejkún nevű településén április 4-én. A nyugati országok a szíriai kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő támadás elkövetésével, Damaszkusz azonban ezt tagadja. A támadás után két nappal az amerikai hadsereg 59 Tomahawk robotrepülőgépet lőtt ki megtorlásul a Sajrát légi támaszpontra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 936 megtekintés

Videó: 47 971 628 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887860

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh