Hatvannyolc személyt vett őrizetbe az olasz maffia-ellenes hatóság hétfőn a déli Calabria tartományban, ahol az ügyészség szerint a 'ndrangheta helyi bűnszervezete tartotta kézben a migránstábort, milliókat keresve a központnak juttatott EU-s finanszírozásokból.

Az őrizetbe vett személyek többsége a calabriai Arena-klán tagja. A 'ndranghetának ez a csoportja szerezte meg a tábori szolgáltatások közbeszerzési pályázatait, többek között ami a migránsközpont menzájának ellátását, valamint a mosodai szolgáltatást illeti.  "A migránsoknak disznóknak való moslékot adtak, ha egyáltalán jutott nekik enni" - mondta Nicola Gratteri a dél-olaszországi Catanzaro államügyésze, aki hazájában a 'ndranghetával szembeni küzdelem egyik jelképének számít. 
   
A calabriai Crotone közelében található Isola di Capo Rizzuto migránstábora (CARA) a legnagyobb Európában. 2006 és 2015 között az EU 103 millió euróval finanszírozta a migránstábort. Az ügyészség szerint az összegből 36 millió euró az Arena-klán zsebébe került. A migránstáborból származó üzlet érdekében az Arena-klán még azokkal a helyi családokkal is békét kötött, például a Nicoscia és a Grande Aracra klánnal, amelyekkel korábban véres harcot folytatott.
   
A bűnszervezet élén a hatóságok szerint Leonardo Sacco az úgynevezett Irgalmasság Testvérisége vezetője állt. Ez a szervezet pályázta meg és nyerte el a migránstábor szolgáltatásaira kiírt pályázatokat. A feladatokra kapott milliókat azonban csak kis részben használták fel, a pénz nagy része a 'ndrangheta kasszáiba vándorolt tovább különböző utakon. Őrizetbe vették Isola di Capo Rizzuto plébánosát is, aki a táborban levő migránsok "lelki támogatására" évi 132 ezer eurót kapott, majd ezt - az ügyészség szerint - a 'ndrangheta bűnszervezetének továbbította. A szervezet pedig ingatlanokat, gépjárműveket vásárolt.
   
Beppe Grillo az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezére blogján Angelino Alfano külügyminiszter, korábbi belügyminiszter lemondását sürgette. "Befogadásnak nevezik, miközben üzlet, minél többet érkeznek, annál nagyobb profit, a migráció aranytojást tojó tyúk" - hangoztatta Beppe Grillo. Hasonlóképpen Alfano távozását szorgalmazta Matteo Salvini az Északi Liga főtitkára is. A L'Espresso olasz baloldali hetilap információi szerint az őrizetbe vett Leonardo Sacco szoros kapcsolatban állt Angelino Alfanóval.
   
Nem ez az első alkalom, hogy az olaszországi migránstáborok hátterében feltűnik a szervezett bűnözés. A nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenységét vizsgáló Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész is a Mineóban működő migránstábort kézben tartó maffia miatt indította nyomozását azt állítva, hogy az Olaszországba érkező tömeges migráció az olasz szervezett bűnözésnek jól jövedelmező üzletet képvisel.

Olasz szenátus védelmi bizottsága: az NGO-k tegyék közzé finanszírozásukat

A földközi-tengeri embermentésben részt vevő nem kormányzati szervezeteknek (NGO) az olasz hatóságoknál történő akkreditálását és finanszírozásuk átláthatóságát szorgalmazta az olasz szenátus védelmi bizottsága kedden közölt jelentésében, amely szerint nem az NGO-k feladata migrációs humanitárius folyosók kialakítása.

Nicola Latorre, az olasz felsőház védelmi bizottságának elnöke nyilvános ülésen összegezte a testület munkájának eredményeit.
   
Hangsúlyozta, hogy a tengeri embermentésben részt vevő, Olaszországban bejegyzett vagy nem bejegyzett, de a migránsokat az olasz partokra szállító NGO-k számára akkreditációs rendszert kell kidolgozni, amely szervezési és működési átláthatóságukat illetően minden gyanút kizár.
   
A bizottság egyhangúan megszavazta a jelentést, amely szorgalmazza az NGO-k anyagi forrásainak nyilvános közzétételét, vezetőik érdekeltségeivel, támogatóik névsorával, a használt mentőhajók legénységével. Ezt a Földközi-tengeren tevékenykedő kilenc NGO közül eddig kettő közölte.
   
A szenátusi testület a Líbia és Dél-Olaszország partjai közötti migráció ügyében vizsgálódott. Május elejétől meghallgatta több, a földközi-tengeri mentésben résztvevő NGO képviselőit, az olasz haditengerészet és parti őrség parancsnokait, valamint olasz ügyészeket. Ez utóbbiak között volt Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész, aki az NGO-k egy részével szemben fenntartásait fejezte ki, azt hangoztatva, hogy az embercsempészek kezére játszanak. Az ügyész szerint a nem kormányzati szervezetek mentőhajói - megkerülve az olasz hatóságokat - egyenesen líbiai területi vizeken veszik fedélzetükre a migránsokat. Carmelo Zuccaro az NGO-k finanszírozásának átvilágítását is sürgette.
   
A védelmi bizottság megállapította, hogy nem az NGO-k feladata önálló humanitárius folyosók kialakítása és működtetése, mivel ez az államok vagy nemzetközi szervezetek hatáskörébe tartozik. A testület leszögezte, hogy az NGO-knak az embermentést kizárólag az illetékes olasz hatóság, vagyis az olasz parti őrség irányításával kell végezniük. A jelentés hangsúlyozza, hogy Olaszországban nem indult ügyészi vizsgálat NGO-kal szemben. Egyedül a szicíliai Trapani ügyészsége folytat vizsgálatot több ember ellen, aki egy NGO mentőhajóján dolgozik. Az ügyészség szerint egy esetben az olasz parti őrség megkerülésével vettek fedélzetre migránsokat.
   
Nicola La Torre kijelentette, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló migráció terhe majdnem kizárólag az olasz parti őrségre hárul. Éppen ezért a tengeri mentési zónák, az úgynevezett SAR-zónák (felkutatás és mentés) újfajta felosztását szorgalmazta Máltával és Tunéziával, valamint egy tengeri mentési koordinációs központtal (Mrcc).
   
A vizsgálatot szerdától az olasz parlament migrációs bizottsága folytatja az NGO-k meghallgatásával.
   
A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség adatai szerint az év eleje óta több mint 37 ezer migráns érkezett Olaszországba, 33 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Mintegy 35 százalékukat az NGO-k mentették meg a tengeren és vitték Olaszországba. Január elsejétől több mint 1300-an vesztek a Földközi-tengerbe.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 385 megtekintés

Videó: 49 080 268 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056807

Jelenleg az oldalon

21
Online

Interreg CE1013 REFREsh