A szakértők figyelmeztetnek: a világgazdaságra súlyos következményekkel járna az Irán elleni katonai akció. Teheránban időközben kibervédelmi csapatok kialakítását tervezik, fokozzák a nukleáris objektumok védelmét és nem zárják ki a preventív csapás lehetőségét sem.

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kategorikusan ellenzi, hogy Izrael erőszakkal oldja meg a problémát.

Akár 300 dollár is lehet egy hordó kőolaj ára, amennyiben csapás érné az iráni nukleáris létesítményeket. Így vélekedik Joseph Cirincione, az amerikai Külügyminisztérium nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértője. Szerinte a katonai akció nem oldja meg az Irán körüli válságot, hanem ellenkezőleg: elvezethet a régióban egy átfogó háborúhoz és arra készteti Iránt, hogy minél gyorsabban létrehozza atombombáját. Washington igyekszik meggyőzni Izraelt arról, hogy nincs távlata a Teherán elleni erőakciónak, és diplomáciai eszközökkel kell folytatni az iráni nukleáris probléma megoldását. De az izraeli vezetés egyelőre nem zárja ki a katonai forgatókönyvet.

Kína szerint, amennyiben Izrael csapást mérne Iránra, ez nagyszabású megrázkódtatáshoz vezetne a térségben. Ezt Hun Lei, a kínai Külügyminisztérium szóvivője jelentette ki. Moszkva mindent megtesz az erő alkalmazásának elkerüléséért – jelentette ki Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.

Időközben a világpiacra is kihat a várokozás az Irán elleni akciót illetően - jelentette ki Alekszandr Paszecsnyik, a nemzeti energetikai biztonsági alap szakértője.

- Izrael egyre aktívabban önti az olajt a tűzre, igyekszik meggyőzni szövetségeseit –az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát. hogy meg kell nyitni Irán ellen a katonai frontot, miután Teherán úgymond már nagyon hamar kialakíthatja a nukleáris fegyvert. A világ nyersanyagtőzsdéin érezhető az ideges hangulat. Mindez az árak növekedéséhez vezet. A kérdés csak az, milyen lesz ez a növekedés, és lesz-e katonai akció Irán ellen. Irán nem Líbia, különböznek az erőforrások. Miután a Perzsa-öbölben nő az amerikai erők jelenléte, meglehet, hogy a háború előkészítéséről van szó. Ez zsákutca. Ha a kőolaj árak többszörösükre nőnek, akkor a legsebezhetőbb országok gazdasága összeomlik.

A krízis fokozódását leállíthatná Teherán együttműködése a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, amelynek delegációja néhány napja Iránban tartózkodik. Ugyanakkor ismerve az iráni hatóságok és a szervezet közötti érintkezés tapasztalatait, ez eléggé illuzórikus remény.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünket itt olvashatja:

Támad-e Izrael? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 715 755 megtekintés

Videó: 34 775 182 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5654828

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh