Meredeken, a csődbesorolás szélére minősítette vissza Görögország szuverén adóskockázati osztályzatát szerdán a Fitch Ratings, jelezve egyben, hogy az előző nap elfogadott segélyprogram magánszektorbeli adósságcsere-elemének végrehajtása után nem törlesztői kategóriába süllyeszti tovább a görög államadós-osztályzatot.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú görög szuverén adósbesorolást a már eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC"-ről egyszerre öt fokozattal "C"-re rontja.

A Fitch indoklásában felidézi, hogy a Görögországnak jóváhagyott segélyprogram keretében egyezség jött létre a magánszektorbeli hitelezők adósságcsere-ajánlatának általános feltételrendszeréről, amely a görög államkötvények névértékéhez mérve 53,5 százalékos nominális leírást is tartalmaz.

A görög kormány ezután bejelentette, hogy kollektív fellépési záradékot (collective action clause) kíván érvényesíteni a görög jogi szabályozás alá eső államkötvényekre.

A kollektív fellépési záradék azt jelenti, hogy a görög adósság magánbefektetői többségi döntéssel megállapodásra juthatnak a kötvénykibocsátóval - ez esetben a görög kormánnyal - a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Fitch Ratings a leminősítés szerdai indoklásában közölte, hogy a görög mentőcsomagban szereplő adósságcsökkentést mindezek alapján, saját kritériumai szerint értékvesztéssel járó kötvénycserének - "distressed exchange" - tekinti, és emiatt az IMF/EU-segélycsomagról szóló bejelentés elindította a cég felülvizsgálati eljárását a görög adósosztályzattal kapcsolatban.

A hitelminősítő szerint a most megadott "C" államadós-osztályzat azt jelzi, hogy "nagyon valószínű" Görögország nem törlesztővé válása a közeljövőben.

A Fitch Ratings úgy tartja, hogy a magánszektorbeli befektetők adósságcseréje révén végrehajtott görög közadósság-csökkentés besorolási szempontból nem törlesztésnek felel meg, és amint ez a tranzakció befejeződik, a cég a "korlátozott nem törlesztő" - Restricted Default (RD) - szintre sorolja vissza a görög államadósságot.

A cég közölte azt is, hogy röviddel az adósságcsere lebonyolítása után vissza fogja emelni a görög szuverén besorolást az "RD" szintről, és olyan új osztályzatot állapít majd meg Görögországra, amely megítélése szerint megfelel a nem törlesztői epizód utáni görög adósságstruktúrának és adósprofilnak.

A Fitch Ratings által Görögországra most megállapított "C" besorolás a világ legrosszabb államadós-osztályzata.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's "CC" besorolással tartja nyilván a hosszú futamú görög szuverén adósságot.

A piac a kockázati árazások alapján jó ideje biztosra veszi a görög államcsődöt.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi negyedéves globális adóskockázati összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be a vizsgált szuverén adósokat - 2011 végén Görögország volt a világ legkockázatosabb államadósa, olyan országokat megelőzve az adóskockázati listán, mint Pakisztán, Venezuela, Argentína, Ukrajna vagy Egyiptom.

Londoni pénzügyi elemzők a legújabb görög mentőcsomagtól sem várnak sok eredményt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a brüsszeli megállapodás utáni kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy jóllehet az új görög mentőcsomaggal az euróövezet "nyerhet egy kis időt", azonban a program "irreális gazdasági feltételezésekre" épül, és várhatóan "nem lesz sikeresebb, mint az első". A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra számítanak, hogy a most elfogadott segélyprogram valószínűleg néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4622199

Jelenleg az oldalon

3
Online