Egyiptomi kormányhivatalok szombaton bejelentették, hogy február 26-án bíróság elé állítanak összesen 43 nyugatról finanszírozott „demokratikus szabadságharcost”. Ez 16 egyiptomi, 19 amerikai polgárt, valamint néhány németet, palesztint és jordániait jelent, bár az amerikai külügyminisztérium csak 16 amerikai polgárról tud. Bár eleve az a tény is magáért beszél, hogy egyáltalán amerikai polgárok fölött ítélkezik egy külföldi bíróság.

Ami még pikánsabbá teszi az ügyet, az az, hogy az amerikai vádlottak hivatalosan „emberjogi” és demokratikus szervezeteknek (International Republican Institute, National Democratic Institute, Freedom House) dolgoztak, a vádlottak közül aki tehette már természetesen megszökött Egyiptomból, az a hét személy pedig, akiknek ez nem sikerült az amerikai nagykövetségre menekült, ezeknek tilos az ország elhagyása. A vád ellenük nemzetközi szervezetek fiókjainak alapítása egyiptomi engedély nélkül, külföldi anyagi háttérrel, az egyiptomi szuverenitás aláásása, valamint a politikai folyamatok befolyásolása a finanszírozók érdekeinek megfelelően. A nyomozás még decemberben kezdődött, amikor rajtaütöttek az ügybe keveredett tíz szervezet irodáin.

A hangulat Egyiptom és az USA között érthető módon történelmi mélyponton van, az amerikaiak már meg is fenyegették Kairót, hogy megvonják a másfél milliárd dolláros támogatást, amit az egyiptomiak dühösen a belügyekbe való durva beavatkozásnak neveztek. Az USA Mubarak nem éppen demokratikus kormányzatát végig támogatta anyagilag, csak azért hogy az békén hagyja az Izraellel megkötött békeszerződést. Természetesen most, hogy az egyiptomi Legfelső Katonai Tanács kétharmad részben iszlamista pártokból áll, már ez a téma sem tabu, sőt valószínűleg ez az egyetlen oka, hogy az USA egyelőre nem mert még élesebben fellépni.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 406 189 megtekintés

Videó: 45 473 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6386770

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh