A világ tengerparti ökoszisztémáinak már csak 15,5 százaléka maradt érintetlen egy új kutatás szerint.

A Queenslandi Egyetem tudósai vezette kutatás műholdas adatok alapján állapították meg, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben károsította a világ parti régióit - számolt be róla a The Guardian.   

Azt találták, hogy 2013-ig (a legfrissebb adat ebből az évből származtak) kevés olyan part maradt - még a civilizációtól olyan távol eső helyeken is, mint a nyugat-ausztráliai Kimberley -, ahová a halászat és a bányászat nem ért el.   

A Conservation Biology című szaklapban közölt tanulmány olyan korábbi munkákra támaszkodott, melyek az emberi tevékenység hatásait a szárazföldi és tengeri ökoszisztémákban vizsgálták meg.   

A halászattól, mezőgazdaságtól, településektől, bányászattól és utaktól még érintetlen kis területek nagyrészt Kanadában találhatók, ezt követi Oroszország, Grönland, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok.   

Szigeteken élő nemzetek esetében nagyon kevés érintetlen területet, ellenben a nagy fokú károsodást találtak.   

A tengeri füveket, szavannákat és korallzátonyokat tartalmazó parti területeket éri a legjelentősebben az emberi tevékenység.   

Brooke Williams, a Queenslandi Egyetem biológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy mivel a világ lakosságának nagy része parti területeken él, az ottani ökoszisztémákra nehezedő nyomás sokféle lehet, és mind a szárazföldet, mind a tengert érinti.

Forrás: MTI / theguardian.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 177 969 megtekintés

Videó: 38 433 225 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5888471

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh