A német belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich kijelentette, hogy az adósság sújtotta Görögországnak el kellene hagynia az euró-övezetet, mert az országnak a pénzügyi unión kívül jobb esélyei vannak arra, hogy a gazdaság újra versenyképessé váljon. Egyelőre még nem az a hivatalos változat, hogy az európai gazdaság felépítése rossz, még a csődbe kerülő tagállamokat hibáztatják a saját szerencsétlenségük miatt.

Egy a Der Spiegel hírmagazinnak adott interjúban Friedrich azt mondta, ez a javaslat nem jelenti azt, hogy Görögországot "ki kell rúgni" a 17 tagú euró-övezetből, de olyan ösztönzőket kell kialakítani, hogy a kilépést ne tudják visszautasítani.

Így végződik Görögország eurós pályafutása. Az unió "integráció" néven lerombolta a görög gazdaságot, ami most így romjaiban már csak terhet jelent. Akár azt is mondhatta volna, hogy Görögország oldja meg a dolgot, ahogy tudja, és majd ha megint van mit elvenni, akkor lesz miről tárgyalni.

"A pénzügyi unión kívül Görögországnak jobb esélye vannak a megújulásra, és versenyképessége határozottan nagyobb lesz, mintha az euró-övezet tagja maradna".

Ez a kijelentés közvetlen azelőtt történt, hogy a német törvényhozók hétfőn jóváhagyták az Európai Unió újabb, Görögországnak nyújtott 130 milliárd eurós hitelét. Merkel nem örült neki.

Az eurózóna pénzügyminiszterei által megfogalmazott tervek szerint Görögország 2014-ben megkapja a 130 milliárd euró közvetlen hitelt cserébe az új, szigorú megszorító intézkedésekért és azért, hogy szorosabb felügyeletet biztosít a gazdaság felett az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap számára.

A Valutaalap virágnyelven megszabja a társadalmi intézkedéseket (a gyakorlatban a munkanélküliség növelése, az egészségügy és az oktatás tönkretétele, a honvédelem leépítése), az Európai Uniónak pedig vétójoga lesz a költségvetés minden olyan eleme ellen, ami ellenkezik a Valutaalap célkitűzéseivel.

Az újabb hitel mellett megtörténik a magánhitelezők kötvényeinek leírása is további 107 milliárd euró értékben. Az újabb tervet az európai pénzügyi stabilitási eszköz segítségével valósítják meg, így nem igényeli újabb alapok létrehozását. Gyakorlatilag az uniós tagállamok befizetik az összeget, amit később Görögország a Valutaalapnak törleszt, a tagállamok pedig hitel formájában kapják vissza.

Forrás: jovonk.info

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Az Euró bukásának forgatókönyve? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 215 609 megtekintés

Videó: 47 348 213 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6759724

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh