Évekig tartó csatározás után bocsánatot kért a brit védelmi miniszter az iraki háborúban elesett egyik brit katona és két társa családjától.

Phillip Hewett közlegény 2005-ben vesztette életét. Ő volt a kilencedik a brit hadsereg járőröző egységeiből, aki a takarékossági okokból alkalmazott könnyű páncélzatú, észak-írországi utcai járőrszolgálatra tervezett Land Roverben halt meg. A terepjáró szinte semmilyen védelmet nem nyújtott az iraki lázadók által telepített pokolgépek ellen.    

A sokak által "mozgó koporsónak" nevezett járművekben 37 brit katona vesztette életét az iraki és az afganisztáni hadszíntéren elkövetett pokolgépes támadásokban.    

Phillip Hewett anyja a BBC-nek felidézte, a fia és két társa halála ügyében folytatott vizsgálatnak öt napig kellett volna tartania, de három óra alatt végeztek vele. Miután a védelmi minisztériumtól nem kapott kielégítő válaszokat a Land Roverekkel kapcsolatban, Sue Smith előbb más katonák hozzátartozóival érdekvédelmi csoportot alapított, végül jogi útra terelte az ügyet.    

2013-ban az asszony és két olyan katona családja, akik szintén könnyű páncélzatú terepjáróban vesztették életüket, mérföldkőnek számító ügyet nyertek a brit legfelsőbb bíróságon. Az ítélet ugyanis lehetővé tette számukra, hogy az emberi jogokról szóló törvény alapján bepereljék a védelmi minisztériumot. A bíróság kimondta, hogy haláluk idején a katonák a brit jogrendszer hatásköre alatt voltak, így rájuk is vonatkozott az 1998-as törvény.     

A védelmi minisztérium ezután is megpróbálta hátráltatni az ügyet. Az iraki beavatkozással kapcsolatos vizsgálat és az arról szóló 2016-os jelentés azonban komolyan elmarasztalta a tárcát a Land Roverek alkalmazása miatt, a minisztérium és a három család közötti pereskedés pedig végül megegyezéssel zárult, amelynek része volt a védelmi miniszter bocsánatkérése a három családtól.   

A Hewett anyjának szóló levélben Michael Fallon úgy fogalmazott, tisztában van azzal, milyen kínokat jelentettek a család számára az elmúlt több mint egy évtized csatározásai. Hangsúlyozta, hogy a kormány teljes egészében elfogadja a John Chilcot vezetésével folytatott vizsgálat eredményeit a Land Roverekre vonatkozóan. Bocsánatot kért a késlekedésért az arról szóló döntésekről, hogy biztonságosabb járműveket bocsássanak a járőröző egységek rendelkezésére.    

"A kormány megtanulta a leckét: biztosítania kell, és biztosítani is fogja, hogy a hadsereg mindig megfelelően legyen felszerelve és ellátva" - tette hozzá.   

Az iraki háborúban 179 brit katona vesztette életét 2003 és 2011 között, az afganisztáni hadszíntéren pedig 454.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 558 440 megtekintés

Videó: 33 582 098 megtekintés

Látogatók

Összesen5584593

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh