Hetvenmilliárd rubelt (körülbelül 56 milliárd forintot) költ az orosz védelmi tárca új kémműholdakra, amelyekhez az elektronikát Izraelből vagy az Európai Unióból szeretnék beszerezni - közölte kedden az Izvesztyija című orosz napilap.

A nagyszabású projekt megvalósításáért több neves orosz űripari cég versenyzett egymással. A pályázatot a Lavocskinról elnevezett űripari egyesülés nyerte el, amely az 1960-as évek második felétől központi szerepet játszott a szovjet Hold-, Vénusz és Mars-programokban. A Lavocskin vállalatnál készült a 2011. november 9-én felbocsátott Fobosz-Grunt űrszonda is, amely azonban nem tudott bolygóközi pályára állni, így tavaly január 15-én visszazuhant a földre és megsemmisült. A hivatalos vizsgálat szerint az űrszonda fedélzeti automatikája mondta fel a szolgálatot, és a Fobosz-Grunt készítői nem mérték fel kellőképpen az űrben uralkodó viszonyokat.

Viktor Hartov, a Lavocskin űripari egyesülés vezérigazgatója az Izvesztyijának elmondta, hogy náluk gyártják a műholdakat, az úgynevezett hasznos tartalmat pedig külföldön fogják megvásárolni hozzájuk. Az új rádióelektronikai megfigyelő rendszer - ahogy a vezérigazgató a kémműholdak rendszerét nevezte - öt szondából áll majd. A megrendelő, az orosz védelmi tárca elképzelése az, hogy ezek az űrszondák úgynevezett szubméteres felbontásban láttassák a föld felszínén lévő tárgyakat.

A jelenleg legfejlettebb rendszerek arra is képesek, hogy egy gépkocsi rendszámát vagy egy ember külsejének általános jegyeit megállapítsák az űrből. Oroszországban a szovjet korszak óta nem gyártanak ilyen műszereket - mondta el a moszkvai székhelyű Lavocskin űripari egyesülés vezetője. Orosz szakértők szerint az orosz kémműholdakhoz való rendszerek beszerzését nemcsak a műszaki jellemzők, hanem a politikai feltételek is megszabják majd. Izraelre kemény nyomás nehezedik például az Egyesült Államok részéről, de "a közel-keleti ország számára fontosak a kapcsolatok Oroszországgal, ezért elvileg remény van arra, hogy 'nagyon érdekes' technológiát kapjunk tőlük, különösen az Israel Aerospace Industries nevű cégtől" - vélekedett Ruszlan Puhov, az orosz Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatója.

A szakértő utalt rá, hogy Oroszország pilóta nélküli eszközök importjáról már megállapodott az IAI-val, és szerinte a további együttműködésre meglehetősen jó kilátások vannak, ha az amerikaiak nem avatkoznak be. A műholdak esetében ugyanis már hadászati technológiák átadásáról lenne szó.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 533 megtekintés

Videó: 47 969 672 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887673

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh