Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is - közölte Donald Trump amerikai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel telefonbeszélgetésükkor, amelyet hírügynökségek idéztek fehér házi forrásokra hivatkozva.

A jelentések szerint Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, "felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát".  Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea "folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit".     

Vasárnap délután - az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként - a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban rövid nyilatkozatot. James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan "nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét", de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége "kőbe vésett". A lehetséges katonai választ Mattis "hatékonynak és elsöprőnek" nevezte.

Forrás: MTI