Az iráni parlamenti választások első részeredményei azt mutatták, hogy Khamenei ajatollah hívei elsöprő győzelmet arattak Mahmud Ahmadinezsád elnök követői felett. Ebből kifolyólag a nemzetközi szakértők meg vannak győződve arról, hogy a demokratikus folyamatok betartásával Ahmadinezsád értésére adták, hogy személye az iráni felső vezetés számára elfogadhatatlanná vált.

„A jelenlegi választási kampány nagyon fontos számunkra, mert ettől nem csak Irán sorsa függ, hanem az ország elnöki hatalmának jövője is”,- nyilatkozta Husszein Ruyvaran iráni politológus az Oroszország Hangjának adott interjújában.

A szélsőjobboldaliak és a jobboldaliak is egyaránt védik az iszlám és Irán érdekeit, habár különböző módon teszik azt. A mérsékelt konzervativisták, akikhez maga Ahmadinezsád elnök is tartozik, úgy vélik, nélkülözhetetlen nagy gazdasági szabadságot adni az országnak. A szélsőjobboldaliak fordítva vélekednek, ugyanis szerintük nélkülözhetetlen megvédeni az iszlám értékeit Iránban – fejezte ki véleményét Ali Hamenei ajatollah, a szélsőjobboldaliak vezére.

Hogy ki fog a választásokon több szavazatot összegyűjteni a medzsliszben (iráni parlament), sok fog függeni attól is, hogy ki képes az ország elnökévé válni és milyen irányban fog tovább fejlődni a politikai élet Iránban.

Az elnök megválasztása előtt hatalmon lévő erők vereségét leszámítva, globális változás sem az ország bel-, sem pedig külpolitikájában nem fog végbe menni – jelentette ki Jelena Dunajeva az Orosz Tudományos Akadémia Keleti Tanulmányok Intézetének vezető kutatója.

A nyolcadik medzsliszben is a tradicionista-konzervativisták kezében volt a többség, ezért a parlament előző működési ciklusát úgy lehet jellemezni, mint a medzslisz és a kormány folytonos harcát. Ezen kívül az új képviselői testület összetétele mellett is nagy valószínűséggel Laridzsán, az tradicionista-konzervativisták és Ahmadinezsád, a végrehajtói hatalom vezetői harcának leszünk szemtanúi. Ugyanígy a belpolitikában sem fog végbemenni szemmel látható változás a 2013. év nyarán megtartandó elnökválasztásig. A tradicionista-konzervativisták az elnöki csapatból lévő ellenfeleihez hasonlóan, Irán nukleáris programjának folytatásáért lépnek fel. Ők semmilyen engedményt nem hajlandóak tenni az ”5+1” tárgyalócsoportnak, habár lehetséges, hogy az iráni ellenállók kapcsolatának javításában lesz valamilyen előrelépés az Irán elleni szankciók enyhítése érdekében.

Orosz elemzők állítása szerint a harc az iráni uralkodói elitben folytatódni fog, de az semmilyen kihatással nem lesz Teherán külpolitikai helyzetére. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az iráni politikai élet lefolyásának változására akkor van esély, ha a Nyugat és Irán közötti ”hidegháború” még az elnökválasztásig véget ér.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters