Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni” – jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke a sajtónak nyilatkozva, miután pártja bejelentette, hogy kivonult a tárgyalásokról. Hozzátette, hogy a hetekig tartó megbeszéléseken „nem sikerült megtalálni a közös alapot” Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Németország előtt három elméleti lehetőség áll: vagy a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, vagy tovább kormányoz a szociáldemokratákkal – bár az SPD már korán leszögezte, hogy ellenzékben marad -, vagy új választásokat kell kiírni – állapították meg a hírügynökségek.

A Reuters szerint miután Angela Merkel bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfőn napközben tájékoztatja az államfőt – az elnök  jogköre új választást kiírni -, ez azt jelenti, hogy kancellár nem kísérli meg a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel.

Mindazonáltal Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat. „Ezen a napon mélyen el kell gondolkodni azon, hogy milyen irányba megy tovább Németország. Mint kancellár minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az országot jól irányítsuk a következő nehéz hetekben” – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy sajnálja az FDP döntését.

„Már azt gondoltuk, hogy jó úton haladunk egy megállapodás felé. Sajnálom – tiszteletben tartva az FDP döntését – hogy nem tudtunk megegyezni” – mondta.

Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: „a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány hiánya teher az országnak”. Reinhard Bütikofer, a Zöldek egyik politikusa pedig azt írta a Twitteren a liberálisok döntéséről: „A populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett”.

 

A német szociáldemokraták továbbra is ellenzékben akarnak maradni

A német szociáldemokrata párt (SPD) az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések kudarca után sem hajlandó folytatni a kormányzati együttműködést a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, és ragaszkodik ahhoz az elhatározásához, hogy ellenzékben tölti a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kezdődött törvényhozási ciklust - jelezte a párt több vezetője hétfőn.

A CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetésének sikertelensége nem változtatja meg a Bundestag-választás eredményét, amely az SPD számára azt jelenti, hogy ellenzékbe kell vonulnia - szögezte le Ralf Stegner, a szociáldemokraták egyik alelnöke.
   
Az SPD a "súlyos választási vereség után sem taktikázott, és most sem teszi ezt", hanem ragaszkodik döntéséhez - tette hozzá Twitter-bejegyzésében.
   
Kiemelte: nem törvényszerű, hogy egy esetleges előrehozott választás a CSU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) malmára hajtaná a vizet.
   
Az SPD egy másik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy  az SPD nem "pótkerék" egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.
   
Martin Schulz pártelnök még nem nyilatkozott a vasárnap éjjel kudarcba fulladt koalíciós egyeztetésekről, de korábban többször elmondta, hogy az SPD nem folytatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.
   
A pártok színei alapján elnevezett Jamaica-koalícióról október 18-án kezdett egyeztetés azért végződött sikertelenül, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Forrás: hirado.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 125 megtekintés

Videó: 48 324 536 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923967

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh