Szinte minden második ember 60 feletti Komlón, ami gyökeresen átvariálta az egykori bányászváros mindennapi képét. Nemhogy nyüzsgés nincs, sétálni is alig mennek ki az utcára.

A Pécs melletti Komló lakóinak majdnem fele elmúlt hatvanéves, ezen az adaton még a helyi lakossági fórum résztvevői is megdöbbentek – írja a bama.hu nevű megyei hírszájt. Tizennyolc és hatvan év közötti, azaz aktív korú lakóból már csak 9900-an maradtak, rájuk több mint tizenkétezer hatvanon túli és nagyjából háromezer tizennyolc év alatti jut.

„2000-ben befejeződött a bányászkodás, és az azóta eltelt tizenkét évben nem sikerült az a váltás, ami itt tarthatta volna a fiatalokat – vázolta nekünk a jelenség hátterét Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke. – Komló a második világháború után lett város, akik akkor idejöttek erejük teljében, azok a várossal együtt idősödtek meg.”

Már nincs az a nyüzsgés

Az egykori bányászvárosban az utcán is tapasztalható az elnéptelenedés. „Nincs az a nyüzsgés, mint korábban, és az anyagi körülmények visszafogottabbá tesznek mindenkit – mesélte a helyi állapotokról Szarka Elemér. – Ez meglátszik a vendéglátóhelyeken, az italboltok, kocsmák száma is csökkent, ami azért óriási jelzésértékkel bír, kevesebben sétálnak az utcán is. Kevés nagyon a szórakozóhely a fiataloknak, de sok ingyenes rendezvényt tartunk, hogy ne okozzon gondot az anyagiak hiánya, és hogy nincs meg az a gálaöltözet, ami például Pesten elvárt.”

„Majdnem 11 ezer lakásunk van, amiből közel ezer üresen áll, és nem tudják őket eladni. Sokan külföldön dolgoznak, egy kedves fiatal pár például egy családi házból költözött ki Angliába, ahol gondozóként dolgoznak, és bár nyelvtudás nélkül indultak, olyan jól megtalálták a helyüket, hogy remény sincs, hogy visszatérjenek. Megbecsülik őket, anyagilag gyarapodnak” – magyarázta az egyesület elnöke.

A söröző? Az rég megszűnt.

Megpróbáltuk megszólaltatni egy helyi kocsma vagy szórakozóhely üzemeltetőjét, de a neten több találat jött eladó kocsmára, mint működő helyre. A többinél vagy kikapcsolták a számot, vagy nem vették fel, vagy ha igen, akkor már csak annyit közöltek a vonal másik végén, hogy a söröző rég megszűnt.

„A január és a február dermesztő volt, mintha megállt volna az élet, a levegő szinte remegett, alig jött be vásárló, azt hittük, hogy most vége – festette le az év elejét egy helyi üzlet vezetője, aki azért maga is megdöbbent a most megjelent adatok láttán. – Márciusban kezdtek el szállingózni a vevők, úgyhogy reménykedünk, de nagyon-nagyon nehéz most megélni Komlón. Gyerek vásárló alig akad, főleg az ötven év felettiek jönnek hozzánk, és ahogy belépnek az ajtón, arról érdeklődnek, van-e akció.”

„Van egy üzletsor a főterünkön, ahol állandóan gazdát cserélnek az üzletek, próbálkoznak, bezárnak, erről szól az élet öt éve. Nincs munkahely, a fiatalok már Pécsen sem találnak állást, ezért inkább elmennek külföldre” – mondta az üzletvezető, aki az ismerősi köréből legalább tíz fiatalról tud, akik elhagyták az országot.

Forrás: nlcafe.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 275 339 megtekintés

Videó: 32 782 618 megtekintés

Látogatók

Összesen5526342

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh