Kína négy hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját novemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint november végén 1177 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 12,6 milliárd dollárral kevesebb az október véginél.   

A lista második helyén szereplő Japán 9,9 milliárd dollárral, 1084 milliárd dollárra csökkentette amerikai állampapírokban tartott befektetéseit novemberben.   

Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország 328,7 milliárd dollárral, amelyet a Kajmán-szigetek  követ 269,4 milliárd dollárral, majd Brazília következik 265,3  milliárd dollárral.   

A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Svájc, Nagy-Britannia, Luxemburg, Hongkong és Tajvan.    

Oroszország az Egyesült Államok 15. legnagyobb hitelezője, amerikai állampapír-portfóliója novemberben 700 millió dollárral  105,7 milliárd dollárra nőtt.   

Az amerikai állampapírok a világon az egyik legbiztonságosabb befektetésnek számítanak.

Forrás: MTI

 

Kínai hitelminősítő rontott az amerikai adósbesoroláson

A Dagong vezető kínai hitelminősítő A mínuszról BBB pluszra rontotta az Egyesült Államok szuverén hitelbesorolását.

Az új minősítést negatív kilátással látta el, ami azt jelzi, hogy a Dagong hat hónapon belül tovább gyengítheti az amerikai adósbesorolást.

A 1994-ben alapított Dagong azzal indokolta a lépést, hogy egyre nő az amerikai kormányzati eladósodottság, amit tetéz Donald Trump amerikai elnök múlt év végén jóváhagyott adóreformja.

Egyes elemzők szerint a reformcsomag tíz év alatt legalább 1460 milliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, majdnem 20 ezer milliárd dolláros államadósságát. A hitelminősítő szerint egyre nehezebb lesz egy ilyen nagyságú államadósság kezelése.

A Dagong azzal számol, hogy idén 2,3 százalékkal nő az amerikai gazdaság, és a következő években lassul a bővülés üteme. A hitelminősítő számításai szerint a szeptember végével záródó idei amerikai költségvetési évben a GDP-arányos hiány 3,9 százalékra nő az egy évvel korábbi 3,5 százalékról, és a deficit jövőre 4,1 százalékra emelkedik.

Forrás: vg.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 397 392 megtekintés

Videó: 45 465 930 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6385934

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh