Vége az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodásnak, ha az Egyesült Államok egyoldalúan felmondja azt - fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ New York-i székházában tartott sajtókonferenciáján pénteken.

Az orosz diplomácia irányítója Donald Trump amerikai elnök múlt heti bejelentésére reagált. Trump ugyanis - miután aláírta a dokumentumot arról, hogy Irán betartotta a 2015-ben kötött nemzetközi megállapodásban foglaltak előírásait - közölte, hogy amennyiben az elkövetkező 120 napban nem vizsgálják felül és nem korrigálják a megállapodás egyes passzusait, az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az egyezményből.    

Lavrov szerint az iráni atomalku még nem halott, a felülvizsgálat következő amerikai időpontjáig érvényben van. "De ezt az egyezményt nem lehet végrehajtani, ha az egyik fél egyoldalúan kilép abból. Akkor darabjaira esik majd és nem lesz érvényes megállapodás" - fogalmazott az orosz politikus.    

Szergej Lavrov reagált a Szíriával és a palesztinok segélyezésével kapcsolatos amerikai szerepvállalásra és álláspontra is.     

Az észak-szíriai konfliktusban játszott amerikai szerepet firtató újságírói kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: "tény, hogy az amerikai haderő nagyon komolyan részt vesz alternatív kormányzati szervezetek felállításában Szíria nagy kiterjedésű vidékein. És ez természetesen teljes mértékben ellentmond az ENSZ Biztonsági Tanácsában több alkalommal is kinyilvánított t kötelezettségvállalásainak Szíria szuverenitása és területi épsége tiszteletben tartásáról".    

Lavrov idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert is, aki - mint állította - többször is azt mondta neki, hogy az amerikaiak szíriai jelenlétének egyetlen oka a küzdelem az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. "Most már sokkal hosszabb távú terveik vannak" - fűzte hozzá az orosz politikus, majd leszögezte: "mi számolni fogunk ezzel és keressük a megoldásokat, amelyek biztosítják majd, hogy Szíria szuverenitását ne tegyék tönkre".     

A palesztinokat segítő ENSZ-szervezetnek (UNWRA) nyújtott amerikai hozzájárulás több mint felének visszatartásával kapcsolatban Lavrov azt hangsúlyozta, hogy ez a döntés "komolyan aláássa a palesztin menekültek alapvető szükségleteinek biztosítását". Hozzátette: Moszkva konzultál az ENSZ-szervezet valamennyi tagjával, s ezt követően "majd meglátjuk, mit tehetünk".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 968 megtekintés

Videó: 47 971 670 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887862

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh