Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte kedden a két Korea vezetőjének tervezett csúcstalálkozóját és reményét fejezte ki, hogy "lehetséges az előrehaladás". Mike Pence alelnök konkrét lépéseket vár Phenjantól, a katonai hírszerzés vezetője óvatosságra intett.

Az elnök Twitter-oldalán megosztotta a Drudge Report című jobboldali hírportál beszámolóját a dél-koreai küldöttség Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnél tett látogatásáról, és azt írta: "majd meglátjuk, mi történik".         

Úgy értékelte, "lehetséges előrehaladás az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokon. Évek óta először történt komoly erőfeszítés valamennyi érintett fél részéről".         

A mikroblog-bejegyzésben az elnök leszögezte: "a világ figyel és várakozik". Talán hamisak a remények, de - mint fogalmazott - az Egyesült Államok készen áll arra, hogy elkötelezze magát.         

Mike Pence alelnök, aki korábban részt vett a Dél-Koreában rendezett téli olimpián, de elhárította a találkozót Kim Dzsong Un szintén jelenlévő húgával, közleményben szögezte le, hogy az Egyesült Államok mindaddig kitart a nyomásgyakorlás mellett, amíg Észak-Korea nem tesz "hiteles, ellenőrizhető és konkrét lépéseket" az atomfegyver-mentesítés érdekében. "Minden megoldás az asztalon van" - fogalmazott az amerikai alelnök.         

Óvatosságra intett Észak-Koreával kapcsolatban Robert Ashley altábornagy, a katonai hírszerzés vezetője. A szenátus hírszerzési bizottsága előtti keddi meghallgatáson a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője arról beszélt, hogy nem osztja a törvényhozók optimizmusát a legújabb fejlemények kapcsán. "Várjuk meg, hogyan alakulnak a dolgok" - szögezte le.         

A dél-koreai elnöki hivatal kedden jelentette be, hogy Szöul és Phenjan áprilisban csúcstalálkozót tart a két ország határán.         

Dél-Korea azt is közölte, hogy Észak-Korea ígéretet tett nukleáris fegyver-és rakétakísérletei felfüggesztésére. Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági igazgatója pedig úgy nyilatkozott: Phenjan közölte a dél-korai küldöttséggel, hogy készen áll a megbeszélésekre Washingtonnal Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről és az észak-koreai-amerikai viszony rendezéséről. Az igazgató hozzátette: Phenjan azt is közölte, hogy  lemond atomfegyvereiről,  amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap.         

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium hivatalosan egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.                 

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a múlt héten Donald Trump már nyilatkozott az esetleges amerikai-észak-koreai tárgyalásokról. Az elnök azt mondta: ezekre csakis "megfelelő feltételek között" kerülhet sor.         

A kínai külügyminisztérium ugyancsak kedden reményének adott hangot, hogy a két Korea folytatni tudja erőfeszítéseit a megbékélés felé, miután megállapodtak az áprilisi csúcstalálkozóban.         

"Reméljük, hogy minden érintett fél meg tudja ragadni a jelenlegi lehetőséget, munkálkodni fog a közös célért és koncentrált erőfeszítéseket tesz, hogy előbbre vigye a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének, a helyzet politikai rendezésének folyamatát. Kína kész folytatni, hogy megtegye ez irányú kötelességét" - áll a kínai külügyminiszteri nyilatkozatban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blogbejegyzésünk: Észak-Korea hajlandó feladni atomprogramját

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 531 502 megtekintés

Videó: 39 476 045 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955739

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh