A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban - közölte szombati sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon).

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni. 

McKenzie altábornagy közölte: a csapásmérés "célzott, átfogó és hatékony" volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. "Egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet akartunk küldeni Szíriának " - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok "nem keresi" a konfliktust Szíriában. 
   
A sajtótájékoztatón közölték azt is: nem volt jele, hogy bevetették volna az orosz légvédelmi erőket, a szíriai légvédelem erőfeszítései pedig jórészt nem voltak hatékonyak. Szíria a vegyifegyver-programjával összefüggő berendezéseket és felszereléseket veszített, az egyik célponton pedig megsemmisültek a vegyi fegyverek egyes összetevői is. 
   
Kenneth McKenzie megerősítette, hogy Washington továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a konfliktus rendezése érdekében. 
   
Donald Trump Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. "Tökéletesen végrehajtott csapásmérés volt éjjel. Köszönet Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak a bölcsességükért és remek katonai erejükért. Jobb eredményt el sem érhettünk volna. A küldetés teljesítve" - írta mikroblogjában az elnök.
    
Közben szombaton  New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen António Guterres az ENSZ főtitkára leszögezte: a világszervezet vizsgálatára van szükség a szíriai vegyi fegyverek bevetése ügyében.
   
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott de Trump elnök álláspontja szerint ha Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington "készen áll".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 252 megtekintés

Videó: 47 973 407 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887973

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh