Oroszország reméli, hogy a nyugati országok nem szánják rá magukat az iraki vagy a líbiai forgatókönyv szerinti "kalandra" Szíriában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

"Ne adja az Úr, hogy ismét valami kalandorságot kövessenek el Szíriában a Líbiában vagy Irakban tapasztaltak szerint (...). Azt remélem, hogy most senki sem merészkedik ilyen kalandra" - mondta az orosz diplomácia vezetője.       

"Még a jelentéktelen kilengések is ismét migránsok új hullámaihoz vezetnek majd Európában" - tette hozzá.       

Lavrov szerint Oroszország cáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a dúmai vegyifegyver-támadás megrendezett volt, és hogy ahhoz közük van egy olyan - általa meg nem nevezett - ország szakszolgálatainak "amely most furakodik, hogy az oroszellenes kampány első soraiban lehessen".   

Mint mondta, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) missziója "nem túl gyorsan és nem túlzott lelkesedéssel" ugyan, de orosz és szíriai nyomásra elindult Damaszkuszba, ahová szombat reggel kell majd megérkeznie. Kifejezte reményét, hogy a csoport haladéktalanul Dúmába utazik majd, ahol a terepet átvizsgáló orosz szakemberek "semmilyen megerősítést nem találtak a vegyi fegyver bevetésére".   

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Oroszország alaposan tanulmányozni fogja az OPCW-nek a Szkripal-ügyről kiadott jelentését, és hamarosan felhívja a figyelmet a dokumentum "érdekes" mozzanataira. Lavrov szerint az OPCW-jelentés Boris Johnson brit külügyminiszter nyilatkozataival ellentétben, amelyek szerint az London minden következtetését alátámasztja, "kizárólag a vegyi anyag összetételét erősítette meg".   

Elmondta, hogy a dokumentum nem nyilvános része csak a hatóanyag hosszú vegyi képletét tartalmazza, annak "irodalmi" elnevezését - vagyis a brit kormány által emlegetett "Novicsok" nevet - nem. Beszámolója szerint az OPCW megállapította, hogy a kérdéses vegyi anyag nem szerepel a vegyifegyver-tilalmi egyezményben foglalt tiltólistán, "amely alapján a tagállamok elszámolni kötelesek".       

Lavrov, aki a Stef Blok holland külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón nyilatkozott ezekről a kérdésekről, egyebek között azt is nehezményezte, hogy a Donyec-medence felett 2014-ben lelőtt, főleg holland utasokat szállító malajziai utasszállító ügyében folytatott vizsgálat során a Moszkva által rendelkezésre bocsátott anyagokat "vagy felületesen, vagy megválogatva, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe".   

Hangsúlyozta, hogy Moszkva a holland ügyészségnek az üggyel kapcsolatban megfogalmazott összes kérdésére maradéktalanul válaszolt, és segíti a nyomozást. Kifogásolta, hogy az Oroszország által rendelkezésre bocsátott, az utasszállító lelövésének pillanatára vonatkozó, elsődleges "objektív" rádiólokációs adatokat, amelyek egyebek között arra is vonatkoznak, hogy milyen irányból nem lőhettek ki a gépre légelhárító rakétát, "anonim cáfolatokat" kapott. Nehezményezte azt is, hogy a vizsgálat nem terjed ki több, Ukrajnával kapcsolatos aspektusra.   

Sürgette, hogy az ENSZ BT vonatkozó határozatával összhangban a világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó testülete rendszeres tájékoztatást kapjon a nyomozás menetéről.   

Szavai szerint Oroszország és Hollandia nem elégedett a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotával, és keresni fogja a módját azok átfogó fejlesztésének. Lavrov közölte, hogy Oroszország továbbra is kész rendszeres párbeszédet folytatni és együttműködni az Európai Unióval az aktuális regionális és nemzetközi problémák megoldásában, egyebek között a terrorizmus, az illegális migráció és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 256 megtekintés

Videó: 47 974 750 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888087

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh