Militánsok vegyi laboratóriumára és vegyianyag-raktárára találtak rá orosz katonák a szíriai Dúmában - közölte Alekszandr Rogyionov,  az orosz sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatok szóvivője kedden a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Rogyionov szerint a Dúmában talált anyagok, egyebek között a kénes és a nitrogénes mustárgáz előállításához szükséges tiodiglikol és dietanolamin a vegyifegyver-tilalmi egyezmény hatálya alá esnek. Mint mondta, találtak egy ahhoz hasonló klórgáz-tartályt is, amilyen a militánsok által az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadásról készített, "megrendezett" videón látható.   

"Levonható az a következtetés, hogy azt a laboratóriumot a törvénytelen fegyveres alakulatok méreganyagok előállítására használták" - mondta Rogyionov.   

A SANA szíriai hírügynökségnek az orosz média által idézett jelentése szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőreinek csoportja kedden megérkezett Dúmába, ahol megkezdte a munkát.   

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden arra szólította fel a nyugati államokat, hogy ne avatkozzanak az OPCW munkájába. Zaharova a francia külügyminisztériumnak arra az állítására reagált, miszerint Oroszország akadályozza a szervezet szakembereinek munkáját Szíriában.   

A szóvivő rámutatott, hogy Moszkva ugyan nem szervezője a szakember-csoport helyszíni szemléjének, de szorgalmazója volt a haladéktalan vizsgálatnak és felajánlotta annak támogatását.   

"Ha az ellenőrök problémákba ütköztek volna, azt maguk jelentették volna be" - mondta Zaharova.   

A szóvivő szerint az ellenőröknek a helyszínre érkezését az nehezítette meg, hogy Dúmában "maradtak még fegyveresek" és az ENSZ-nek további biztonsági garanciákra volt szüksége.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 364 528 megtekintés

Videó: 45 445 538 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6379853

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh