Az Európai Unió szabaddá tette a utat a számítógépek által vezérelt fegyverrendszerek előtt.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az európai uniós tagállamok megegyeztek az Európai Hadiipari Fejlesztési Program (EDIDP) fő pontjairól. Mindez azt jelenti, hogy az EU gyakorlatilag zöld utat adott az autonóm fegyverrendszerek fejlesztésére. A döntést bírálták az európai Zöldek és a baloldali politikusok. Az európai uniós fegyverkezési program célja az, hogy növelje a hadiipar innovációs és versenyképességét. Az EU erre a célra 2019-ben és 2020-ban is 500 millió eurót fordít.

A konkrét elképzelések között van, hogy növeljék a kis- és közepes vállalkozások szerepvállalását a határokon átnyúló projektekben. Az EDIDP alapok részét képezik az Európai Bizottság által javasolt európai uniós védelmi alapnak, amelybe 2021-től évente egymilliárd eurónak kell befolynia a közös hadiipari beszerzésekre és katonai kutatási befektetésekre. A döntést meg el kell fogadnia az Európai Parlamentnek is, ami különösen azért érdekes, mert a testület korábban mindig az autonóm fegyverrendszerek betiltása mellett érvelt. A mostani megállapodásban csupán az a kitétel szerepel, amely alapján az EU területén nem gyártható olyan fegyvertechnológia, amely megsérti a nemzetközi jogot.

Reinhard Bütikofer, a német Zöldek európai parlamenti képviselője részt vett a tárgyalásokon. A politikus szerint szégyenletes és felelőtlen dolog, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács még az olyan alapvetően tiltott és embertelen megoldások esetében sem tudta fenntartani a tilalmat, mint a kazettás bombák, továbbá a gyújtó- és az autonóm fegyverek. Michel Reimon, az osztrák Zöldek EP-képviselője hozzátette, hogy az Európai Parlament többsége nem csupán támogatja az önállóan lövéseket leadó vagy robbantásokat kiváltó automatizált fegyverrendszerek fejlesztését, hanem még önként le is mond bármilyen ellenőrzési lehetőségről. A hadiipar biztos meg fogja mindezt köszönni a következő választási kampányban a konzervatívoknak.

Sabine Lösing, a német Die Linke szakpolitikusa kiemelte, hogy az elfogadott döntés miatt a jövőben megvalósulhat a Terminátor filmekben felvázolt világ. Ők már a kezdetektől azt mondták, hogy az EDIDP mögött az európai fegyvergyártók masszív támogatási programja van. Az pedig mindennek a teteje, hogy a gyilkos harci robotok fejlesztését és megvalósítását európai uniós adópénzekből is támogatják.

Forrás: sg.hu / futurezone.at

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 368 megtekintés

Videó: 47 973 594 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887992

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh