Az IMF szerint újabb, mintegy 12 milliárd eurónyi megszorításra lesz szüksége Görögországnak ahhoz, hogy teljesíteni tudja a 2013-14-es költségvetési előírásokat. Ezekről a következő három hónapban kell döntenie a kormányzatnak. Amennyiben határidőre nem tudnak hiteles és parlament által elfogadott programot bemutatni, az IMF felfüggeszti az országnak megítélt pénzügyi segély folyósítását - írta a Dow Jones hírügynökség.

A görögöknek megítélt nemzetközi mentőöv EU-s hozzájárulásának felfüggesztésével is járhat az IMF elmarasztaló ítélete, így a legkisebb csúszásra sincs lehetőség - figyelmeztetett a valutaalap. A fenyegetés megerősíti azt az elemzői kritikát, miszerint a trojka által elfogadott program csak ideiglenes megoldásként szolgált Görögország számára, még ha jelentős tehercsökkentéssel is járt az államadósság átértékelése révén.

Az EU-tól származó 5,9 milliárd eurós, illetve az IMF-től átutalt 1,6 milliárd eurós első hitelrészlet nagy része az EKB-nál landolt. Görögország visszavásárolta a kötvénycsere-megállapodás alól kivont központi banki kezelés alatt álló államkötvényeit, és kifizette azok kamatát. A pénzügyminiszter nélkül maradt görög kormány előtt álló feladat a GDP 5,5 százalékát felemésztő megszorítások bevezetéséről teljesíthetetlennek tűnik, így a következő 7,5 milliárd eurós hitelrészletről előre lemondhat az ország.

Az április végén esedékes választások eredményeképp megalakuló kormánynak első döntésével újabb nemzetközi pénzügyi segélyért, vagy új adósság-átértékelésért kell folyamodnia a túlélés érdekében. Utóbbit már a hitelminősítők és a piacok is beárazták. Előbbit az eurózóna-tagországok ellenállása, illetve az IMF lehetetlen követelései komolyan megnehezítik.

Az IMF vezető közgazdásza, Olivier Blanchard által ésszerűnek és méltányosnak nevezett görög program vezérelve alapján a valutaalap Görögországtól most további jelentős megszorításokat vár. Cserébe azonban egy olyan programot kínál fel, amelyről már most kiderült: tarthatatlan. A Wall Street Journal beszámolója szerint a Görögország számára a trojka által előírt költségvetési pálya 2015-2020 közti finanszírozhatóságához még 32-67 milliárd euró hiányzik. A lyukat a nemzetközi piacról kellene betömnie Görögországnak. Az IMF azt feltételezi, a kétszer megégett nemzetközi befektetők pár év múlva újra hajlandóak lesznek egy a kezdetektől bukásnak számító gazdasági programot finanszírozni.

Forrás: ecoline.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 729 845 megtekintés

Videó: 28 825 040 megtekintés

Látogatók

Összesen5228443

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh