Az izraeli biztonsági tanács múlt pénteki többségi szavazását követően, amely során megadták a felhatalmazást egy Irán elleni „lépésre”, a „ha” már nem kérdés, csupán a „mikorra” nem tudjuk a választ. Amint a Rapidan Csoport alábbi elemzéséből kiderül, mindössze körülbelül 10 egyértelmű, 10-napos újhold időszak maradt 2012-ben, ami egy támadás kezdeteként szóba jöhet. Amennyiben kivonjuk az általában homokviharokkal tarkított hónapokat (április, július és szeptember), összesen 7 olyan időszak marad, amely során realisztikusan el lehet indítani egy katonai támadást.

Emellett a CVN 65 anyahajó csigalassúsággal halad és még mindig csak a Gibraltári szorosnál tart. Mivel katonai akcióra csak akkor lehet számítani, ha legalább 3 amerikai repülőgép hordozó van már a térségben, és mivel az ICE ultra- rövid-távú emelkedés-korlátokat léptetett életbe a nyersolaj kereskedésre április 1-i hatállyal, kizárhatjuk az időben legközelebbi, március 17-27 közötti időszakot. Így már csak hat időpont marad. Azt tanácsoljuk, hogy a piaci ár feletti (OTM) Brent nyersolaj call opciókra csapjunk le az alábbi időszakokat közvetlenül megelőző napokban, mivel bármilyen meglepetésszerű támadás azonnali árnövelő hatással lesz minden éghető termékre.

A sajtó értesülései szerint a támadás valószínűsége 2012 második negyedéve és az év vége között a legmagasabb, ebből is a második és harmadik negyedévet tartják a legesélyesebbnek.

Amennyiben Izrael konvencionális támadás mellett dönt, a legoptimálisabb körülmények a holdfény és felhő mentes éjszakákon vannak. Izrael „Orchard” hadművelete Szíria Al-Kibar-i reaktora ellen 2007. szeptember 6-án, az újhold előtt öt nappal indult. Ebből is látszik, hogy a támadás valószínűsége közvetlenül az újhold előtti és utáni öt nap során a legmagasabb. Az alacsony páratartalom is előnyös, de nem elengedhetetlen.

A támadók megpróbálják kerülni a homokviharokat, amelyek áprilisban, júliusban és szeptemberben igen gyakoriak voltak Iránban az elmúlt évek során. A tavaly április közepén érkezett óriási homokvihar 20 megyén át tombolt, szükségessé téve az iskolák és boltok bezárását. A homokviharokat előre lehet jelezni és egy támadás tervezői mindenképpen figyelembe veszik az eshetőséget.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Támad-e Izrael? Kattintson ide...

Pearl Harbor 2? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 688 015 megtekintés

Videó: 49 756 929 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129517

Jelenleg az oldalon

21
Online

Interreg CE1013 REFREsh