Az arab televíziós csatorna az Al-Dzsazíra újságíróit elbocsájtják, amiért nem értenek egyet a vezetőséggel, ahogyan az Szíria helyzetét megvilágítja. A tények elferdítése, az igazság elhallgatása és a szándékos hamis információk terjesztése – minden riporteri fortélyt bevetnek, hogy a nézőknek hamis benyomásuk legyenek a szíriai eseményekről. Azonban nem minden riporter hajlandó arra, hogy ilyen durván semmibe vegye az újságírói etikettet.

Tüntetőlegesen, hogy a TV-csatorna Szíria helyzetét ilyen megvilágításba helyezte, Ali Hasem két munkatársával együtt elhagyta az Al-Dzsazírát. Íme egy részlet Ali Hasem az Oroszország 24 televíziós csatornának adott interjújából:

Szíriában a felkelés már a kezdetektől nem volt békés, már akkor jelen voltak fegyveres erők. A saját szememmel láttam. Ez volt az egyik oka annak, hogy elhagytam az Al-Dzsazírát. Láttam, ahogyan fegyveresek érkeztek Líbiából és átlépték Szíria határát. Nem egy, nem kettő, hanem rengeteg ember, akik összecsaptak a kormányerőkkel. Mindent láttam a saját szememmel, így nincs szükségem arra, hogy elmondják nekem miként történtek az események.

A tények, a különböző riportokban elhangzott, durva elferdítése hatással van arra, hogy a nézőnek hamis képe alakuljon ki a szíriai eseményekről. Egy ilyen információs provokáció a profikat azonban nem tudja megtéveszteni – mondja az Orosz Tudományos Akadémia Keleti Intézetének kutatója, Borisz Dolgov.

2011 augusztusában és 2012 januárjában, Szíriában voltam. Az, hogy az Al-Dzsazíra, al-Arabia, a CNN és néhány más televíziós csatorna nyílt információs háborút vezetnek Szíria ellen – teljesen igaz. A delegációnk például járt Hama városában és látta a tüntetést Bassár el-Aszad mellett. Aztán a következő napon láttuk a CNN riportját, amely szerint a delegációnkat támadás érte, és ketten meg is sérültek. Láttam olyan nyugati újságot is, amelyben megjelent egy kép a tüntetésről, amely alatt ez állt: „tüntetés el-Aszad ellen”. Beszélek arabul. Látom a demonstráció résztvevőinek plakátjait: „Támogatjuk el-Aszad elnököt”. Vagyis ez a tények nyílt elferdítése. Miért? Szíria Irán szövetségese. Az első, amit a Szíria és Irán elleneseknek tenniük kell, az Szíria lerombolása, de legalább is meggyengítése. Irán Szíria nélkül már nem olyan erős ellenfél.

Jelenleg Szíriában tartózkodik az Arab Liga országainak és az ENSZ különmegbízottja Kofi Annan. Moszkva azt várja, hogy a nyugati országok támogatják majd küldetésében. Amikor Szíriába küldték az Arab Liga képviselőit, munkájukat gyakorlatilag nem vették figyelembe. Ahogyan az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov megjegyezte, amint Damaszkusz álláspontja pozitív irányba billen, azonnal megjelenik egy ellentétes reakció a másik oldalról, és az addig elért eredmények teljesen átértékelődnek. Csak a remény marad, hogy Kofi Annan missziója kapcsán ez nem történik meg.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 917 947 megtekintés

Videó: 27 369 098 megtekintés

Látogatók

Összesen5117550

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh