Görögországban nemrég nyilvánosságra kerültek egy közvélemény-kutatás adatai, ami a parlamenti pártok jelenlegi támogatottságát mérte. Az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis egyetlen párt sem bír akkora tömegtámogatással, hogy működőképes kormányt alakítson. A választásokat követően az új kormánypárt az Új Demokrácia lenne, mindösszesen 22,5%-nyi szavazattal. Összesen 8 párt lépné át a parlamentbe bejutáshoz szükséges 3%-os küszöböt.

A jelenleg Papadémosz kormányzatát támogató koalíció a választások után kormányzóképtelen lenne, ugyanis a PASOK és az Új Demokrácia támogatottsága együttvéve is csak 35%. Meg kell hagyni, a felmérés még azelőtt készült, hogy a két kormánypártból kilépő/kizárt politikusok új pártot alapítottak, így az előrehozott választások után valószínűsíthető egy 20% körüli kormánykoalíció, 80%-os ellenzékkel.

A görög gazdaság lerombolása a kommunista vagy kommunista jellegű szerveződéseket hozta előtérbe. A Kommunista Párt 12,5%-on, a Radikális Baloldali Koalíció 12%, a Demokratikus Baloldal 11,5%-on áll. A jobboldali pártok még a megszorítások és a tömeges munkanélküliség ellenére sem tudják megszólítani a választókat, a tömegtámogatást többnyire a kommunista szervezetek utcai megnyilvánulásai fogják fel. A Független Görögország és az Arany Hajnal 11, illetve 3,5%-ot kapnának.

A kampányidőszak nemsokára kezdetét veszi. A választásokat követően valószínűsíthető a további eladósító politika, illetve a Brüsszel által elvárt megszorítások halogatása, ugyanis az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy ez a politika szép lassan elűzi az összes görögországi párt támogatóit.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 242 557 megtekintés

Videó: 47 373 604 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6764675

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh