A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.

Az engedéllyel várhatóan augusztus végén megkezdi működését az első magyarországi nagy teljesítményű, energia szabályozási célra épített akkumulátoros tároló. Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye.   

Koncz László, az Elmű-Émász kereskedelmi igazgatósági tagja az MTI-nek elmondta: a mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással 1,5 év alatt megépített akkumulátoros tároló fontos szerepet fog játszani az energiaszabályozásban, és a jövőben egyre több területen alkalmaznak majd hasonlót. Az akkumulátoros villamosenergia-tároló 10 megawatt (MW) beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 megawattóra (MWh), ami nagyjából félmillió mobiltelefon akkumulátorának felel meg.   

A létesítményt a soroksári alállomáson  helyezik üzembe várhatóan augusztus végéig, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 652 megtekintés

Videó: 47 975 572 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888142

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh