A készpénzfizetési rendszer évente mintegy 450 milliárd forint költséget ró a nemzetgazdaságra, ezt megspórolhatná az ország a készpénzmentes fizetéssel, a költségek csökkentését a Pénzügyi tudatosság kormánystratégia is kiemelten kezeli - mondta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Sziget fesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár ismertette, hogy a készpénzállomány 2018 közepén mintegy 5 ezer milliárd forintot tett ki Magyarországon, meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 14 százalékát. Eközben az Európai Unióban(EU) 8 százalék körüli.   

Rámutatott, hogy a magas készpénzarány számos kedvezőtlen hatással jár: amellett, hogy jelentős költséget ró a nemzetgazdaságra, a készpénzben tartott megtakarítások nem vesznek részt a gazdaság finanszírozásában.   

A kormányzati stratégia célja a korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése, valamint a fiatalok pénzügyi nevelése - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az elektronikus fizetés elterjedésével többek között számottevően visszaszorul a készpénzre épülő feketegazdaság is.   

Hornung Ágnes kifejtette, hogy az elektronikus fizetés ösztönzése érdekében a Pénzügyminisztérium egyik legfontosabb lépése, hogy két éve a POS-terminálok kedvezményes telepítésére támogatási pályázatot írt ki. Két lépcsőben 60 ezer olvasó telepítését vállalták a szolgáltatók, az első körben közel 33 ezer POS-terminált már ki is helyeztek, a második kör pedig folyamatban van. A program sikeres lezárását követően a magyar üzletek POS-terminál-lefedettsége már közel 80 százalékos lesz.   

Kitért arra is, hogy a kormány által elfogadott 7 éves Pénzügyi tudatosság kormánystratégia főbb irányvonalaival sok ponton kapcsolódik össze a Sziget fesztivál, ahol már évek óta használják az elektronikus fizetést.   

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője arról beszélt, hogy a fesztiválon elsőként 2011-ben valósult meg a készpénzmentes fizetés, és a rendezvény ideje alatt immár kilencedik éve gond nélkül sikerül alkalmanként több mint egymillió tranzakciót lebonyolítani.   

Hozzátette, hogy idén a MasterCard érintőkártya használata mellett a fesztiválozók olyan karszalaggal is fizethetnek, amelyet egy mobiltelefonról elérhető, a fesztivál saját alkalmazása segítségével tölthetnek fel. Szombatig, a fesztivál első 5 napján az alkalmazáson keresztül feltöltött összeg meghaladta az egymilliárd forintot - mondta.   

Megjegyezte, hogy a készpénz háttérbe szorulásával jelentősen csökkentek a visszaélések, könnyebbek lettek az elszámolások is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 703 megtekintés

Videó: 47 975 646 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888149

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh