Élénk a kereslet a tóparti nyaralók iránt, az érdeklődést a járvány sem vetette vissza jelentősen - közölte az ingatlan.com az MTI-vel kedden.

Az ingatlanközvetítő honlap elemzése a fertőzésveszéllyel magyarázza az érdeklődést, hiszen a kijárási korlátozás idején is sokan költöztek a városokból a nyaralókba.   

Az élénkülés a Balaton körül a legjelentősebb. Az északi parton májusban 22 százalékkal, júniusban 47 százalékkal, a déli parton 16 és 25 százalékkal, Zalában pedig 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet - írták. Az árak vegyesen alakultak, hiszen az ingatlan.com Siófokon 4 százalékos növekedést mért februárhoz képest, Balatonfüreden viszont 3 százalékos csökkenést.   

A Velencei-tó körül csak június óta erősödik a kereslet, de a növekedés mértéke csaknem 20 százalékos. Ennél is nagyobb, majdnem 30 százalékos az élénkülés a Tisza-tó körül, és bár néhány százalékkal drágultak az itteni nyaralók, az akár 600 ezer forintot is meghaladó balatoninál jóval alacsonyabbak, 90-150 ezer forint körüliek a négyzetméterárak.     

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatok alapján úgy véli, hogy az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelően árazott ingatlanokat a következő hónapokban. Balogh László hozzátette, hogy a vevők figyelme egyre inkább az olcsóbb települések felé fordulhat, a Tisza-tónál mindenütt nőhetnek az árak.   

Az ingatlan.com nyaralópiaci vizsgálata több mint 36 ezer ingatlanhirdetés, és 8,6 millió érdeklődés alapján készült - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI